България въстана срещу насилието.В цялата страна се проведе Национален протест

...
България въстана срещу насилието.В цялата страна се проведе Национален протест
Коментари Харесай

България въстана срещу насилието в подкрепа на обезобразената 18-годишна Дебора от Стара Загора

България въстана против насилието.

В цялата страна се организира Национален митинг под надпис " Няма да мълчим. Стоп на геноцида над дамите! Добре ли спите, арбитър Коева? " в поддръжка на обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче. След принуждение от мъжа, с който е имало връзка, то има 400 шева. За пострадванията е обвинен Георги Георгиев. 

 

Хората демонстрираха голямата си поддръжка за момичето, само че също по този начин показаха безапелационното си неодобрение от метода, по който действа правосъдната система в България. Множеството скандираше " Оставка " и " Нито една повече ", визирайки жертвите на принуждение.

 

Няколно часа преди този момент при закрити порти районният съд в Стара Загора предстоящо остави в ареста 26-годишния Георги Георгиев - охранителя в нощно заведение, който обезобрази 18-годишната си някогашна другарка. Направи ѝ 21 разреза с макетно ножче, обръсна главата ѝ до голо, счупи носа и скулата ѝ. Историята взриви обществото. 

Три часа по-рано районният съд в Стара Загора прати татуирания мъж за повторно зад решетките. Сега за закана за ликвидиране. В два поредни дни - на 24 и 25 юни, той отправил заплашителни известия към Дебора Михайлова: “Направо те умъртвявам ” и “Ще ти закача главата ”, преди да я нападне в дома ѝ ден по-късно. Направил го от ревнивост, тъй като виждал края на 4-месечната им връзка.

 

На площадите или пред правосъдните покои жителите показват поддръжка към фамилията, противоречие с правосъдната система в страната и възприятието за безотговорност към сходни действия. 

Сред настояванията са оставка на арбитър Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, която постанови, че момичето е с лека телесна щета и пусна Георги Георгиев на независимост, макар че това е третото му нарушение пред закона.

 

Шествия в поддръжка на измъчваното 18-годишно момиче от Стара Загора се организираха пред правосъдните покои в София, Стара Загора и в още над 40 града в страната. 

 

10 000 в София пред Съдебната палата

 

В столицата близо 10 000 протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Мероприятието се организира под наслов " Няма да мълчим. Стоп на геноцида над дамите ". Движението по бул. " Витоша ", включително и на градския превоз бе спряно. Хората упорстваха за правдивост и оставка на правосъдния състав от Старозагорския областен съд, който е освободил от ареста причинителя и е приел като съображение експертно умозаключение, в което 21 порезни рани са избрани като лека телесна щета.

 

В демонстрацията участваха най-вече младежи. Към тях се причислиха и сегашни депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Сред тях бяха съпредседателят на обединението Кирил Петков със фамилията си, сътрудниците му Васил Пандов, Васил Стефанов, Явор Божанков, Радослав Рибарски, Елисавета Белобрадова и други. На митингът е и евродепутатът Петър Витанов, както и представители на " Правосъдие за всеки ".

 

Към 20.00 часа стачкуващите клекнаха и резервираха тишина за към минута, която по-късно приключи с овации. Около 20.30 част от протестиращите потеглиха на шествие по бул. " Витоша " в посока НДК. Шествието протече спокойно и приключи пред НДК малко преди 21 ч. Друга част блокира за малко придвижването в региона на Орлов мост.

 

Нов митинг в София под надпис " Заедно против всяка демонстрация на принуждение, ненавист и неравнопоставеност " ще бъде проведен в събота (5 август) от 18 часа още веднъж пред Съдебната палата.


 В София протестиращите упорстваха и за законови ремонти, с които " съкровен сътрудник " да се третира наедно със брачен партньор, с цел да може жертвата да предстои на отбрана съгласно Закона за отбрана от домашно принуждение.

Ето какво споделиха две от организаторките на проявата - Силвия Стойчева и Меги Савова:

" Това да се замита под килима води след себе си лавина. Дъщерята гледа, че бащата бие майката и счита, че това е вярно. Синът гледа, че бащата бие майката и счита, че това е вярно и по този начин порастват едни генерации ", уточни Силвия Стойчева.

" От петък това е моето дете и от петък аз рева за моето дете и аз не съм същия човек, както от преди петък ", сподели Меги Савова.

" Окуражаващо е, че рядко съм виждал пространството пред правосъдната палата толкоз цялостно! То демонстрира, че хора, в това число с друг светоглед (защото видях и такива), са обединени от възприятието на липса на правдивост и желаят смяна в правосъдната система, която е очевадно несъответстваща. Потресаващото безсърдечие на системата я е обвзело толкоз надълбоко, колкото е и изражението на съдийката в последното й изявление, написа Владина Секова във Facebook.

 

Организаторите на митинга в София от групата " Феминистки мобилизации " оповестиха следните претенции към управляващите:

Незабавно включване на " съкровен сътрудник " към кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН); 

Да се подсигури и разгласи отварянето на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната в оптимално къси срокове;

Националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерския съвет, разгласен във към този момент признатите промени в ЗЗДН, да бъде образуван и да стартира да работи в границите на идващите седмици;

Въвеждане на дефиниции за фемицид, принуждение, учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола, в Наказателния кодекс. Българското наказателно право и до ден сегашен не признава съществуването на систематичния сексизъм, и че полът може да е дискриминационен претекст, който да обосновава по-тежка наказуемост/по-ефективни ограничения за защите и неотклонение на причинителя в досъдебното производство;

Да се сътвори правна рамка за адресиране на психическото, икономическото принуждение и всички други форми на принуждение против дами, които са оттатък физическото посягане - единственият тип принуждение, учредено на пола, разпознато от наказателното законодателство на България все още.

Държавата би трябвало да даде ясна поръчка по отношение на отбраната на телесната самостоятелност на подрастващите деца и младежи. Липсата на полово обучение е измежду главните аргументи насилието да не се разпознава като такова навреме, както от пострадалите, по този начин и от хората към тях. Настояваме за въвеждане на наложителни часове по полово обучение в учебната стратегия, които да бъдат съобразени с потребностите, възрастта, половата ориентировка и джендър идентичността на всички деца, което ще работи като превантивна мярка против полов тормоз.


Протести имаше в още десетки градове на страната

5000 в Стара Загора

 

Многолюден бе и митингът, почнал пред постройката на Съдебната палата в Стара Загора, на който участваха към 5000 души. Протестиращите потеглиха на шествие първо до постройката на общината, а по-късно и до районната прокуратура. Организаторите благодариха и на всички мъже, които са се включили към митинга против принуждение над дами и домашното принуждение и ги приканиха да ги пазят.

През цялото шествие протестиращите скандираха " Оставка ". Те залепиха на постройката на районната прокуратура табелки с надписи: " Леките присъди за насилниците са доказателство за тежките проблеми в обществото ни " и " Прокуратурата - държавен орган за прикриване на закононарушения! ".


Хората носеха плакати " Нито една повече! ", " Насилието не е фамилна полезност ", " Насилието над дами е над всички ". 

" Няма повече да мълчим! " беше главното обръщение на проявата, в която участваха хора от разнообразни възрасти и от двата пола, в това число рокери, които не одобряват насилието над дами и освен над дами. 

 Един от протестиращите - Веселин Илчев, съобщи, че Г.Г. е направил „ тройно ликвидиране “, тъй като е умъртвил душевен едно младо момиче, неговата майка и татко.

На среща, състояла се през днешния ден с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров изиска лица с престъпни прояви да не бъдат употребявани като охранители. Тодоров уточни, че, ако настояването му не бъде задоволено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

 

Бургас не помни толкоз многолюдно шествие

 

Морският град не помни такова многолюдно шествие и такова обединяване зад идея, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Основни уредници на мирното шествие са от Зонта клуб Бургас, които приканват да не си затваряме очите пред жестокостта, в която живеем и да се подчиняваме на неработещата правосъдна система.

 Демонстрацията стартира пред постройката на Съдебната палата в Бургас и събра доста млади фамилии с деца, представители на локалната власт, депутати от Бургаски регион и общественици. За да поддържа митинга, на пл. “Тройката “ пристигна и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Минути след началото, шествие мина по основната улица “Александровска “, стигайки до постройката на локалната администрация. Димитър Николов съобщи, че надали има естествен човек, който да не е съпричастен с болката на момичето от Стара Загора, което беше нападнато от приятеля си. “Тук съм, тъй като и аз съм жител и съм родител на момиче. Така би трябвало да постъпи всеки един същински татко. Всички би трябвало да имаме позиция и всички би трябвало да застанем на страната на положителното “, сподели той.

Варна

Във Варна демонстриращите се събраха пред Съдебната палата в града под надпис: " Не на насилието над дами! Варна е съпричастна! "

Благоевград

Благоевград упорства за законови промени и за бърза и реакция на правораздавателните органи. Шествието в поддръжка на 18-годишното момиче е под надпис " Да кажем дружно " Не " на насилието ". Това е най-масовият митинг от доста години в града.

Царево

Шествие и в Царево - над 500 поданици и посетители на града потеглиха от общината до парка.

Пазарджик

Над 300 поданици на Пазарджик и района се събраха на митинг в поддръжка на измъчваното момиче от Стара Загора. Те упорстват за правдивост и съответно използване на закона. Събралите се пред Съдебната палата осъждат насилието във всякаква форма.

Карлово

Над 200 поданици от Карлово излязоха на митинг пред Районния съд в града, с цел да кажат СТОП на домашното принуждение. Те се оповестиха против случилото се с момичето от Стара Загора и настояха за правдивост и строги санкции за отговорните и направилите на такива действия.

Пловдив

Много пловдивчани се събраха пред Съдебната палата, с цел да поддържат жертвите на принуждение и да изискат обективна присъда за мъжа, обезобразил 18-годишното момиче в Стара Загора.

Смолян

Смолян се включи в Националния митинг в поддръжка на 18-годишната Дебора от Стара Загора, обезобразена с макетен нож, за което е обвинен нейният другар Георги Николаев. Точно в 18.00 ч десетки смолянчани се събраха пред постройката на Съдебната палата в регионалния град издигайки слогани за обективна присъда за всеки принудител, живот без боязън, нулев приемливост към насилието.

Велико Търново

Стотици се събраха пред Съдебната палата във Велико Търново на митинг против домашното принуждение и показаха съпричастността си с 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено от приятеля си с макетен нож. Събралите се на митинга дами и мъже издигнаха плакати, с които приканиха обществото и страната да не си затварят очите пред експанзията, страха, бездействието и корумпираната правосъдна система.

Добрич

Десетки се събраха на митинг пред постройката на Съдебната палата и в Добрич в поддръжка на жертвите на принуждение и с гледище за законодателни промени.

Кюстендил

Стотици кюстендилци излязоха на митинга до пл. " Велбъжд " против домашното принуждение.

Русе

Стотици русенци също показаха поддръжката си към жертвата на принуждение в Стара Загора и се оповестиха срещу експанзията във всичките й форми.

 

Разград

Протест в поддръжка на потърпевшото момиче от Стара Загора се организира и в Разград. Хората се проведоха през обществената мрежа и се събраха да изразят позицията си против насилието пред Съдебната палата. Сред участниците бяха доста младежи, митинга поддържаха също ръководителят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметът Добрин Добрев, общински съветници.

Ямбол

Стотици поданици на Ямбол се включиха в спокойно шествие в поддръжка на 18- годишното момиче от Стара Загора. Протестиращите упорстват и за промени в законодателството.

Враца

Пред Съдебната палата във Враца над 100 души показаха поддръжката си за измъчваното момиче от Стара Загора. Протестиращите се оповестиха против насилието и за ефикасна правораздавателна система.

Силистра

" Нито една повече " и " Насилието не е фамилна полезност " – това бяха текстовете на част от плакатите на събралите се стотина силистренци пред постройката на правосъдната палата, в символ на поддръжка към 18-годишното момиче от Стара Загора, нарязано с макетен нож от своя другар.

Перник

С безмълвен митинг пред Съдебната палата, перничани споделиха " Не на насилието " и показаха своята поддръжка към нападнатото с макетен нож момиче от Стара Загора.

Габрово

Стотици поданици на Габрово се събраха на кротичък митинг в поддръжка на момичето от Стара Загора, станало жертва на принуждение. Заради случая, който провокира бурна социална реакция, участниците в акцията издигнаха плакати с надписи " Искаме закони " и " Не на експанзията ".

 

" Нямам безусловно нищо казано от нея по случая. Знае за поддръжката, само че е безмълвна. Няма реакция. Единственото, което е прелиства каналите и заобикаля всичко, което се случва и което се дава. Травмирана е, обикновено е това ",заяви Ивелина Михайлова, майка на нападнатото момиче, по време на митинга в Стара Загора пред Българска национална телевизия.

 

„ Тя не беседва. Избягва всички тези репортажи. Всичко, което е трябвало, е предадено в полицията “, добави тя.

 

„ Развълнувана съм ужасно доста. Не чаках такава поддръжка. Искам да благодаря на всеки един, който е тук, тъй като ние сме тук всички поради децата си, освен поради моето, поради всички останали. Аз също повеждам тази борба освен поради моето дете, а поради всички други. Не желая да има повече такава неправда. Отказване няма. Справедливост, присъда такава каквато заслужава причинителят. Квалифициране на телесните повреди по нея по този начин както би трябвало да бъдат квалифицирани ", сподели още тя.

 

Най-голямата съдийска организация у нас – Съюза на съдиите в България, излезе с позиция след случая с грубо измъчваното 18-годишно момиче в Стара Загора. 

В нея се споделя, че отношението към правосъдния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-много към съдията - докладчик съставлява наш общностен неуспех.

„ На съдиите, тъй като явно не сме били задоволително ефикасни да отстояваме полезностите на правораздаването, тъй че да заслужим доверието да бъдем чути умерено. На политическите управляващи,  защото не са провели задоволително безапелационни политики, които да коментират за какво е нездравословно съдът да се изяснява отвън делото (има голям брой интернационалните стандарти в тази насока). На всички нас, тъй като позволихме апели за линч на съдията, разпространение на нейни персонални фотоси ”, се споделя още в позиция на съюза на съдиите.



Източници: Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, Facebook

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР