България върви уверено към дълбока политическа криза и евентуално към

...
България върви уверено към дълбока политическа криза и евентуално към
Коментари Харесай

Украинско издание: България дава шанс на приятелите на Путин

България върви решително към дълбока политическа рецесия и вероятно към предварителни парламентарни избори и това е от изгода на първо място на проруските сили, написа украинското издание " Европейская истина " в материал, показан без редакторска интервенция.

На 22 юни по самодейност на опозиционната партия на някогашния министър председател Бойко Борисов ГЕРБ и с поддръжката на досегашния съдружен сътрудник " ИТН " (ИТН) на популиста и някогашен комедиант Слави Трифонов, държавното управление на Кирил Петков бе свалено с избор на съмнение в Народното събрание.

Имаше късмет Кирил Петков да се задържи на власт или най-малкото неговата партия " Продължаваме промяната " (ПП), която получи мандат за нова коалиция от българския президент Румен Радев. Миналата седмица обаче стана ясно, че макар готовността на три от четирите показани в обединението политически сили (ПП, Българска социалистическа партия и Демократична България) да възобновят съдружните договаряния и даже, че обособени представители на партия " ИТН " бяха подготвени да влязат в обединението, не бяха събрани нужните гласове за сформиране на ново държавно управление.

Сто и седемнадесет депутати се съгласиха да поддържат новото държавно управление при нужните 100 двадесет и един гласа.

Напред към предварителни избори?

В края на живота на държавното управление основните играчи си размениха гръмки плесници. Слави Трифонов сподели, че политическата му мощ напуща държавното управление и обединението заради обстоятелството, че държавното управление прави неприемливи отстъпки на Северна Македония, имайки поради и търсенето на взаимни отстъпки сред София и Скопие посредством посредничеството на Франция, а също и тъй като държавното управление не отпуска желаните от Има Такъв Народ пари.

И двете изказвания резонират измежду българския гласоподавател, защото се целят в страстите - националистически усеща, които са лесни за манипулиране, и икономическо отчаяние, което някои отдават на неналичието на поддръжка от Европейски Съюз, а други на спиране на връзките с " Газпром " и утежняване на връзките с Русия .
 Германският финансов министър похвали Петков, че се е изправил против Газпром
Германският финансов министър похвали Петков, че се е изправил против Газпром

Солидните ви финанси са ентусиазъм за всички нас, сподели Кристиан Линднер

На собствен ред Кирил Петков разгласи, че.

Изглежда също по този начин, не без присъединяване на екипа на Петков, в медиите плъзнаха клюки, че същинската причина за излизането на Трифонов от обединението е, че държавното управление не е отпуснало средства за развиване на инфраструктурата на корумпирани компании, свързани с водача на ИTH .

Може да се допусна, че по този метод и Петков, и Трифонов са обрисували предизборните си стратегии с мисъл за предварителни избори.

Има Такъв Народ, чийто главен електорат е ненапълно объркан от безредното държание на Слави Трифонов , оттук насетне ще се опита да притегли националистически надъхан и стопански уязвим гласоподавател и по този метод да се опита да отхапе парче от " електоралния къс " от националистите и социалдемократите, до момента в който Политическа партия ще продължи да разпространява антикорупционния дневен ред и да се надява вълната на еврооптимизъм в България да не стихне.

Шанс за " приятелите на Путин "

Кирил Петков се надява наклонността към подсилване на политическата му власт да продължи. И това е правилно, след прочут спад, позициите на партията мунаистина се усъвършенстват.

Сценарият с предварителни избори обаче крие опасности както за самия Петков, по този начин и за демократичното развиване на България. Освен това тези опасности могат да повлияят както районно равнище, по този начин и равнището на Европейски Съюз като цяло .

Първо , социологията демонстрира, че по инерция ГЕРБ на Бойко Борисов още веднъж има шансове да завоюва изборите и да получи първи мандат за сформиране на държавно управление.

И в случай че в настоящия парламент ГЕРБ нямаха късмет да си намерят сътрудници - тя бяха прекомерно токсични на фона на корупционни кавги, то кой знае по какъв начин ще се развие обстановката в идващия парламент.

Второ , съставът на бъдещия парламент може да претърпи радикални промени .

Съдейки по настоящите трендове, ИTH може или въобще да не влезе в новия парламент, или може доста да отслаби позициите си. В същото време, изключително след последните кавги, е невероятно да си представим обединяване на Има Такъв Народ с Политическа партия в новия парламент.

Но с изключение на обичайните ГЕРБ, Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Демократична България " (ДБ), в новия парламент най-вероятно ще влязат (и даже може да подобрят представянето си) представители на проруската партия " Възраждане " на Костадин Костадинов.
 Костадинов остава корав - без поддръжка за кабинет от импотентен парламент
Костадинов остава корав - без поддръжка за кабинет от импотентен парламент

Настояват за привикване на КСНС

С огромни шансове да преодолее изборната преграда е и новата политическа мощ " Български напредък " на някогашния министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев, който беше освободен от поста, откакто назова дейностите на Русия в Украйна " спецоперация ".

В последна сметка в Народното събрание ще влезе и " Движение за права и свободи " - етническа партия, която клони към съдействие с ГЕРБ.

При такива условия образуването на демократична и проевропейска коалиция ще зависи мощно от броя на мандатите, които всяка от тези политически сили ще получи.

Затова детайлът на неустановеност и " политическа лотария " трансформира сюжета с предварителни избори в игра с високи залози .

Избирателната интензивност също играе роля за увеличение на равнището на неустановеност. На последните избори тя беше четиридесет % и не е ясно коя от политическите сили ще успее по-добре да активизира и стимулира своите гласоподаватели на идващите избори.

Освен това предварителните избори и образуването на нова коалиция ще слагат на пауза договарянията със Северна Македония (с отрицателни последствия, в това число за Европейски Съюз и даже за Украйна ), а при отрицателен сюжет като цяло ще доведат до ново " несъгласие " от страна на българския парламент.

В последна сметка неизбежното закъснение на промените и приемането на съответното законодателство в кратковременен проект ще сложи под подозрение достъпа на България до европейските фондове за възобновяване (за отключването на еврофондовете е належащо приемането на най-малко двадесет и две промени и тяхното законодателно оформяне), а в средносрочен проект може да подкопае възможностите на българските държавни управления да извоюват присъединението на България към Шенгенското пространство и Еврозоната.
 Кирил Петков загатна, че би подкрепил кабинет с мандат на
Кирил Петков загатна, че би подкрепил кабинет с мандат на " Демократична България "

Премиерът в оставка желае реформаторско болшинство

Шанс да се избегне най-лошото

При толкоз доста неустановеност и непредсказуемост в прогнозите и при съвсем 60 % от българските гласоподаватели, които споделят, че са изтощени от избори, част от политическата върхушка е заинтригувана от запазването на сегашния парламент и има метод да се реализира това .

След като отдръпна своето доверие от държавното управление, президентът даде късмет на партията на Петков да преформатира обединението, която се провали.

Бойко Борисов е идващият, който ще получи подобен късмет - като водач на втората политическа мощ в Народното събрание. Вярно той разгласи, че незабавно ще върне мандата, без да стартира договаряния з акоалиция.

Има и трети късмет. И тук президентът може по свое убеждение да избере партия, на която да даде третия и финален опит да сформира нова коалиция и държавно управление.

В България споделят, че в случай че мандатът бъде даден на Демократична България, възможностите за сформиране на нова коалиция от сегашния парламент ще се усилят .

Разбира се, Петков ще би трябвало да се откаже от премиерските си упоритости - освен това състояние евентуалният претендент за министър председател е някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев. Този вид обаче ще разреши на България да се защищити от обилни политически разтърсвания.

От друга страна, в случай че президентът даде трети късмет за коалиция на Има Такъв Народ или Българска социалистическа партия, тогава предварителни избори очевидно няма по какъв начин да бъдат избегнати . Затова в този момент от решението на Румен Радев и благоразумието на някогашните сътрудници в обединението зависи по какъв път ще тръгне България.

Тук или здравият разсъдък ще надделее и Народното събрание ще сформира ново дейно държавно управление, способно да реализира промени, да получи еврофондовете, да напредне към Шенген и Еврозоната, или на напред във времето ще излязат политическите упоритости, неспокойствие и екзалтираност.

Тогава България ще отиде на предварителни избори през есента, а след тях ще се снабди с още по-пъстър политически и стеснен откъм благоприятни условия парламент, който ще бъде още по-малко предпазен от политически рецесии, а надлежно и от нови рецесии, разформироване и предварителни избори .
 Политическа партия подготвени за разговор, само че държат Асен Василев да е министър председател
Политическа партия подготвени за разговор, само че държат Асен Василев да е министър председател

Мирослав Иванов не вижда причина да се огъват пред ултиматуми

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР