България върна на Турция 63 културни ценности, от които 56

...
България върна на Турция 63 културни ценности, от които 56
Коментари Харесай

България върна на Турция ценни предмети

България върна на Турция 63 културни полезности, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични приложения и 1 бронзова фибула.
Ценните артефакти са арестувани от българските митнически органи преди години при противозаконен импорт. Предаването на скъпите артефакти се състоя в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, оповестява БГНЕС.

„ Те са хванати на българо-турската граница при прекосяване на автомобил с турски жители. Тези монети са били в автомобила, арестувани са от българските управляващи, формирано е досъдебно производство”, сподели главеният шеф на дирекция “Инспекторат за запазване на културното наследство” в МК Александър Трайков. Той изясни, че полезностите са предадени за краткотрайно предпазване и за експертиза в Националния археологически музей. Тук са били съхранявани до момента в който трае самото правосъдно дело, неоправдателните присъди и надлежно експертизите.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата публично искане с приложена експертиза, с която турски експерти показват доказателства за генезис на културните полезности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за противозаконен експорт, както и информация за статута на археологическите културни полезности като държавна благосъстоятелност, според турското законодателство.

Процедурата по връщане на нелегално изнесени културни полезности се реализира на съображение на Конвенцията на ЮНЕСКО за ограниченията, ориентирани към възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт, директно прекосяване и прекачване на собствеността на културни полезности, подписано сред България и Турция през 2012 година

„ Благодарение на това двустранно съглашение и от Турция, и от България през годините са върнати доста артефакти. За последните, за които сме поискали от българските власи, текат административните процедури и се надявам, че и с поддръжката на Министерство на културата и те ще бъдат върнати, откакто завърши процедурата”, сподели турският зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз. Тя уточни, че през 2012 година последно Турция върнала артефакти на България. Към сегашния миг няма други постъпило искане от българска страна за връщане на такива.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР