България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха споразумение за разрешаване

...
България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха споразумение за разрешаване
Коментари Харесай

Позволихме транзита на украинско зърно

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия реализираха съглашение за разрешаване на преноса на украински хранителни артикули, заяви Европейската комисия, откакто бяха наложени краткотрайни забрани върху питателните артикули на фона на митинги на аграрни производители.

" (Европейската) комисия реализира кардинално съглашение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на украинските селскостопански и хранителни артикули ", заяви в Туитър Валдис Домбровскис, комисар на Европейски Съюз по въпросите на търговията.

 

Сделката ще докара до анулация на " едностранните ограничения на Полша, Словакия, Унгария и България ".

" Предприехме дейности, с цел да отговорим на опасенията както на земеделските стопани в прилежащите страни от Европейски Съюз, по този начин и на Украйна. "

Нахлуването на Русия мощно ограничи обичайния канал за експорт на украинско зърно през Черно море, което наложи експорт по суша през прилежащите на Украйна страни.

Държавите членки се споразумяха да разрешат вноса на избрани артикули от Украйна без количествени ограничавания и без митнически и публични инспекции.

Но земеделските стопани в прилежащите на Украйна Унгария, Полша и Словакия стачкуваха след спада на цените, което докара до редица ограничавания и забрани за експорт на храни от Украйна в отговор.

Веднага след оповестяването на полската възбрана украинските производители на слънчогледово олио стопираха да купуват семена заради липса на гаранция, че ще могат да изнасят продукцията си за Европейски Съюз.

Напрежението сред Киев и европейските му съседи породи в миг, когато се обрисува неустановеност във връзка с плануваното за 18 май възобновяване на съглашението, гарантиращо действието на Черноморския кулоар за зърно.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР