България трябва да намали зависимостта си от изкопаемите горива и

...
България трябва да намали зависимостта си от изкопаемите горива и
Коментари Харесай

ЕС препоръчва да намалим зависимостта от изкопаеми горива

България би трябвало да понижи зависимостта си от изкопаемите горива и да стартира бързото използване на механизма REPowerEU, като завърши съответната глава в своя народен проект за възобновяване и резистентност.

Това са част от контрактуваните през днешния ден на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз, които са в границите на пролетния пакет на Европейския учебен срок. Те са за стратегиите за промени и за доближаване у нас и са същите като отправените от Европейската комисия към България на 24 май.

Очаква се характерните за всяка страна членка рекомендации да бъдат утвърдени на срещата на върха на Европейски Съюз на 29 и 30 юни в Брюксел.

България би трябвало да ги извърши през тази и през 2024 година

До края на годината страната ни би трябвало да приключи ограниченията в поддръжка на енергетиката, които са в действие. Спестените в следствие средства би трябвало да бъдат пренасочени за понижаване на бюджетния недостиг. В случай, че при увеличение на цените на възобновимата сила отново има потребност от поддръжка, би трябвало да бъде обезпечено, че ограниченията са ориентирани за отбрана на уязвимите семейства и компании, че са финансово търпими и че резервират самодейностите за икономисване на сила.

Необходимо е гарантирането на рационална финансова политика, най-много посредством ограничение на номиналното нарастване на национално финансираните чисти първостепенни разноски до не повече от 4,6 на 100 през 2024 година

България би трябвало да резервира националното финансиране на обществените вложения и да подсигурява ефикасното асимилиране на безвъзмездните заеми по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) и други европейски фондове, с цел да бъде реализирана рационална средносрочна фискална позиция.

Съветът предлага също България да подсигурява ефикасна конструкция на ръководство и за ускори административния потенциал за бързо и сполучливо използване на националния проект за възобновяване и резистентност. Необходимо е бързо завършване на главата за механизма REPowerEU с оглед бързото започване на неговото използване. Нужно е бързо използване на стратегиите по кохезионната политика.

България би трябвало също по този начин да понижи зависимостта си от изкопаеми горива и да форсира прехода към чиста сила посредством по-бързо разрастване на възобновими енергийни източници (ВЕИ). Същевременно би трябвало да бъде повишен потенциалът на хранилищата за по-голяма еластичност на енергийната система. Брюксел поучава за засилим инфраструктура на газовата мрежа и да подобрим ръководството й посредством съгласуваност и въвеждане на „ умни “ детайли в мрежата. Трябва да продължат напъните за повече взаимна съгласуваност със прилежащите страни.

За да бъде насърчена енергийната успеваемост, е належащо ускорение на реновирането на постройките и справяне с енергийната беднотия. От Комисията предлагат поощряване на нови решения в областта на топлофикацията и устойчивия градски превоз, както и ускорено развиване на железопътната конструкция.

Европейска комисия насочва и рекомендация за обезпечаване и придобиване на умения, нужни за зеления преход.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР