България трябва да издаде документи за самоличност на дете с

...
България трябва да издаде документи за самоличност на дете с
Коментари Харесай

Призоваха България да издаде документи за самоличност на дете с две майки с еднополов брак

България би трябвало да издаде документи за идентичност на дете с две майки с еднополов брак. Това е мнението на генералния юрист към Съда на Европейски Съюз в Люксембург, съобщи БНР.

Става дума за брака и детето на британка и българка, които са приети в Испания, където двойката живее.

Българските управляващи обаче отхвърлиха да посочат две майки в удостоверението за раждане. В случая представителят на европейския съд единствено излиза със мнение, само че не може да принуди България да признае брака или родителските права над детето, отбелязва Ройтерс.

България да признае правната връзка на детето с двете му майки като родители, без значение че тези родители са от един и същи пол - тази рекомендация е записана в оповестено през днешния ден мнение на генералния юрист към Съда на Европейски Съюз. До проблема се стигна, откакто Столична община отхвърли да издаде акт за раждане на бебето Сара.

Съдбата на Сара се усложнява от обстоятелството, че е родена от еднополова двойка и има две майки – нещо, което не среща схващане у нас, само че и от особения статут на Гибралтар, Брекзит и от това, че двете майки, едната от Гибралтар, а другата от България, и дребната им щерка, сега живеят в Испания.

„ От трите страни в България, естествено, е най-трудно. В Испания просто безусловно няма разлика сред нашето семейство и това на една хетеросексуална двойка, да вземем за пример “, съобщи пред „ Хоризонт “ преди време българската майка на Сара.

Тъй като и двете майки не са испански гражданки, а Сара е родена в Гибралтар, тя не може да придобие испанско поданство.

Адвокатката на еднополовата двойка Деница Любенова дефинира днешното мнение на генералния юрист на Съда на Европейския съюз в Люксембург като значимо за ЛГБТИ хората в България и за разплитане на комплицирания проблем със Сара, която е без поданство:

„ Генералният юрист споделя, че отводът на българските управляващи да сформират този акт за раждане, съставлява спънка за правата, които правото на Европейски Съюз дава на българската гражданка и на нейното дете.

Казусът " Сара " остава отворен макар днешното мнение на генералния юрист, което може да дава посоката и за решението на Съда в Люксембург, предстоящо в края на април или май. А тогава още веднъж казусът " Сара " ще се върне в полето на българската страна, която въпреки всичко ще е задължена да признае връзката на бебето Сара с еднополовите ѝ родители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР