България ще започне техническа подготовка на искане до Европейската комисия

...
България ще започне техническа подготовка на искане до Европейската комисия
Коментари Харесай

България пита Брюксел за по-нисък ДДС за тока и газа

България ще стартира техническа подготовка на искане до Европейската комисия за понижена ставка на Данък добавена стойност за доставките на електрическа енергия и природен газ. Това е решило служебното държавно управление на последното си съвещание.

Според разпоредбите на Брюксел страната ни не може да предприеме еднолично решение за понижаване на данъчната ставка за тези енергийни артикули, без да организира съвещания с Европейската комисия. " Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налога върху добавената стойност, страните членки могат, след консултация с Комитета по Данък добавена стойност, да ползват понижена ставка на налог върху добавената стойност за доставката на природен газ, електрическа енергия или централно отопление ", показват от държавната пресслужба.

Намаляването на 20%-ния Данък добавена стойност бе посочено от бизнеса още през септември като допустима мярка против фрапантното повишаване на тока за небитовите консуматори, наред с паричните обезщетения. Намаляването на данъка придобива още по-голямо значение, защото от 1 януари 2022 година КЕВР би трябвало да разгласи новите цени на тока и парното за семействата, като прогнозите са двойно повишаване.

От прессъобщението на Министерски съвет не излиза наяве България за каква Данък добавена стойност ставка на тока и газа ще договаря с Брюксел - дали за цялостно освобождение от данъка или за 9%, каквото е облагането за туризма от край време, а поради пандемията бе въведено през 2020 година и за ресторантьори, книги и бебешки храни.

Не е ясно също и какъв брой време лишава въпросната консултация с Европейската комисия. Като знаем какъв брой тромави са тези процедури, изцяло е допустимо да се проточи месец-два и тъкмо в най-големите студове доста семейства да са изправени пред неспособност да се отопляват. Прогнозите на специалистите са за усмиряване на цените на енергийните запаси през пролетта.

Междувременно служебният кабинет одобри измененията в данъчните закони за 2022 година, препоръчани от Министерство на финансите. Най-същественото от пакета е, че понижената ставка по Данък добавена стойност за някои артикули и услуги остава в действие до края на епидемиологичната конюнктура. Така храните, безалкохолните питиета, бирата и виното, сервирани в заведения, както и бебешките артикули, книгите и услугите в спортните зали ще се таксуват с 9% индиректен данък вместо с 20%.

Мярката ще важи и за туроператорите. Останалите промени, препоръчани от служебния министър на финансите са по-скоро механически и свързани със синхронизирането на европейски наставления по отношение на пандемията.

Така да вземем за пример се планува освобождение от Данък добавена стойност при закупуването на артикули и услуги, предопределени за подаяние от Европейската комисия, от организация или орган, основан според правото на Европейския съюз при осъществяване на задания за справяне с следствията от пандемията COVID-19.

Предвижда се и освобождение от Данък добавена стойност, което обгръща доставката на артикули или услуги, предопределени или за прилагане от въоръжените сили на страна членка на Европейски Съюз или от съпътстващия ги граждански личен състав, или за снабдяването на техните трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни действия, имащи за цел осъществяване на активност на Европейски Съюз в границите на общата политика за сигурност и защита отвън своята страна членка.

С измененията в Закона за Данък добавена стойност се предлага още да отпадне наредбата, с която ваучерите за храна са изключени от обсега на ваучерите с съответна цел и многоцелевите ваучери.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР