България ще удвои регионите, в които ще извършва проучвания за

...
България ще удвои регионите, в които ще извършва проучвания за
Коментари Харесай

България удвоява регионите за геотермалната енергия с пари от Плана за възстановяване

България ще удвои районите, в които ще прави изследвания за капацитета на геотермалните си залежи със средства от Плана за възобновяване и развиване. От последната му версия, показана в петък, излиза наяве, че такива сондажи ще се вършат в 6 региона на страната, а не в три, както бе заложено във версията на проекта от октомври 2021 година Целта е да се развие българският запас на сила, който може да способства за декарбонизацията на стопанската система, разгласи вицепремиерът Асен Василев.

За задачата към този момент са извършени срещи с няколко компании, които са изграждали геотермални централи в прилежаща Турция през последните 4-5 години. Едната с мощ 350 мегавата, а другата - 300 мегавата. Самите компании са показали, че геофизиката на Южна България е сходна с тази в Турция, където те оперират. Проблемът е, че българските сондажи са от 80-те години на предишния век и са много плитки. Дълбочината им е сред 800 и 1800 метра, до момента в който в Турция са правени сондажи на дълбочина сред 2000 и 3000 метра.

Със сигурност сондажи ще се вършат и в Северна България. Още през предишното лято бе посочено, че четири села в Северна България - Дългоделци и Септемврийци от монтанските общини Якимово и Вълчедръм, Софрониево във врачанската община Мизия и ловешкото село Умаревци, са места, за които има данни, че. В тях ще се извършат проучвателни сондажи от Техническия университет в София и Агенцията за стабилно енергийно развиване.



" Около 3 млн. евро на мегават е самото създаване на централата. А оперативните разноски са сред 1 и 3 цента на киловатчас, т.е. сред 15 и 40 лв. на мегаватчас”, посочи Асен Василев в петък.

От думите на вицепремиера стана ясно, че България се готви с изключение на да удвои регионите за изследвания и да построи две централи, работещи въз основа на геотермалната сила. Едната - топлинна, другата - електрическа.

“Вероятно ще се концентрираме с партниране за геотермалната сила с компании от Турция. След намирането на съответните данни и при произвеждане на електрическа енергия позитивите ще бъдат няколко. Първо, в случай че температурата разрешава цената ще е много по-атрактивна в сравнение с е сега. И второто - ще докара до сериозна децентрализация. Т.е. производството на електрическа енергия няма да е съсредоточено в АЕЦ “Козлодуй” и в Маришкия басейн”, сподели енергийният министър Николов.

Министърът уточни, че сега поради тази централизация преносът е много сериозен към огромните градове и води до съществени загуби по трасето.

" Половината, в случай че се спести от това нещо, а то е допустимо, значи, че все едно сме си построили един нов реактор в “Козлодуй ". Такъв е мащабът” , добави той.

Батерии ще съхраняват силата

Другият нов план в Плана за възобновяване и резистентност е за създаване на акумулатори за предпазване на сила. Mediapool към този момент. Капацитетът на зареждане на батериите се възнамерява да доближава общо до 6000 мегаватчаса . Вицепремиерът Асен Василев направи съпоставяне със съществуващи сега мощности и уточни, че това дефакто е България да разполага с още един ПАВЕЦ.

" Поради концентрацията на производството на ток в АЕЦ “Козлодуй” и в Маришкия басейн, България има опция да изнася голямо количество електрическа енергия, което не е най-ефективния способ, нито за промишлеността, нито за нас като производство”, сподели министър Николов по време на общественото разискване в петък. Той уточни, че вместо да се изнася тази сила може да се съхранява и да се употребява, когато има нужда от нея.



“Ако се оправим с този план, цената на електрическата енергия в България ще е доста по-ниска от всички районни пазари и преди всичко в Европейски Съюз. България ще стане единственият пазар, който си балансира напълно създадената сила в зелено, като включвам и АЕЦ “Козлодуй” , сподели още Николов.

Той добави, че в региона на Стара Загора през фонда за Справедлив преход ще се построи и цех за акумулатори .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР