България ще търси алтернативни на руските източници за закупуване на

...
България ще търси алтернативни на руските източници за закупуване на
Коментари Харесай

Решено: Търсим неруско гориво за АЕЦ „Козлодуй“

България ще търси различни на съветските източници за закупуване на нуклеарно гориво. Това разпореди Народното събрание на държавното управление в умишлен план за решение, което бе утвърдено в пленарната зала.

Той бе импортиран от ГЕРБ и подсилен от болшинството депутати на „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Български напредък “.

С решението депутатите подреждат на Министерския съвет да направи нужното, за да  се подсигурява завършването в период на процедурата по лицензиране на друго от съветското нуклеарно гориво. То би трябвало да бъде утвърдено от Агенцията за нуклеарно контролиране до края на 2023 година А до края на идната година следва да се издаде позволение за доставка и зареждане.

Гласуваният документ е в унисон с европейските наставления за диверсификация на енергийните доставки. С него Народното събрание разпорежда на кабинета още да се форсира сключването на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Доставчиците ще би трябвало да потвърждават, че нямат механически, финансови и юридически обвързаности с Русия.

Категорично срещу решението бяха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Според социалистите то крие риск да се окажем без нуклеарно гориво след година-две. А от партията на Костадин Костадинов заподозряха скрит план да сменяем съветската енергийна взаимозависимост с американска.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР