България ще изпрати двама състезатели на 51-ото световното първенство по

...
България ще изпрати двама състезатели на 51-ото световното първенство по
Коментари Харесай

България с двама представители на Световното по спортна гимнастика в Ливърпул

България ще изпрати двама състезатели на 51-ото международното състезание по спортна гимнастика, което ще се организира от 26 октомври до 6 ноември в Ливърпул (Великобритания).

След извършени контролни и участия в надпревари, управлението на Българската федерация по гимнастика гласоподава доверие в шампионата на планетата да вземат участие Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров. И двамата българи ще играят многобой, като ще имат за конкуренция над 400 състезатели от 75 страни.

В конкуренцията присъединяване са декларирали шест олимпийски първенци от Игрите в Токио през 2020 година - златната олимпийска медалистка на смесена успоредка Нина Дервал (Белгия), олимпийската шампионка на земя Джейд Кери (САЩ), както и Зоу Джингюан (Китай) при мъжете. Сред кандидатите за оценките и квотите е и златният медалист в многобоя в Токио при мъже Хашимото Дайки (Япония), шампионката на прескок при дами Ребека Андраде (Бразилия) и носителят на купата на земя при мъже Артьом Долгопят (Израел).

В номинативните поръчки личат имената и на шест международни първенци от шампионата в Китакюшу (Япония) през 2021 година. Сред тях е първенецът в многобоя Джан Бохен (Китай), който не се е състезавал, откогато лиши олимпийския първенец Хашимото от международната корона предходната година. Карлос Юло (Филипините), който завоюва златото на земя за мъже през 2019 година и на прескок през 2021 година също е деклариран. В играта е и Никола Бартолини (Италия), който постави завършек на траялата десетилетия суша за страната си с купата на земя в Китакюшу. Звездата на кон с гривни Стивън Недоросчик (САЩ) - първия американец, спечелил международно злато на този апарат, също се завръща. Китай пък остави двама международни първенци от шампионата през 2021 година вкъщи, като избра в Ливърпул да разчита на по-възрастни и по-опитни състезатели. Първенството бележи завръщането освен на Зоу, само че и на двукратният олимпийски медалист Ю Хао, експерт на халки, както и на универсалния Сун Уей, който приключи в топ пет в многобоя на международните шампионати през 2018 и 2019 година

За отборната конкуренция при мъжете Китай ще възобнови дългогодишното си съревнование с Япония. В борбата ще се включи и отборът на домакините от Англия, воден от европейския първенец в многобоя Джо Фрейзър. Няма да правят отстъпка и от Съединени американски щати отпред със международните медалисти Броуди Малоун и Донъл Уитенбърг. Разбира се не би трябвало да се подценяват и тимовете на Италия, Франция, Бразилия, Испания, Украйна и Китайско Тайпе.

При дамите Съединени американски щати, носителките на отборните трофеи от 2011 година насам, не престават да реализират отлични резултати. В Ливърпул те ще бъдат водени от Кери и сребърната медалистка от Игрите в Токио Джордан Чайлс, съпроводени от националната шампионка Конър МакКлейн. Националните федерации, които имат квалифицирани тимове, имат право да заявят шест гимнастички за надпреварата, в това число една запаса, която ще бъде избрана най-късно 24 часа преди старта на конкуренцията. Елсабет Блек (Канада), Аличе Дамато (Италия) и фаворитките на домакините Джесика Гадирова и Алис Кинсела също са с апетити за медалите.

Надпреварата е и първа подготовка за Игрите в Париж през 2024 година. Първите три мъжки и женски тима от финалите ще завоюват визи за Олимпиадата. Осемте тима, които се класират за отборните финали на 1 и 2 ноември, автоматизирано пък ще получат правото да вземат участие на международното състезание в Антверпен (Белгия) следващата година, където ще бъдат решени останалите девет олимпийски отборни квоти.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР