България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в

...
България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в
Коментари Харесай

Поставяме условия на Скопие за ЕС

България ще изготви позиция с ясни условия и критерии в отбрана на националния интерес при договарянията за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по тематиката. Румен Радев свика срещата поради обтегнатите връзки със Скопие и идната лидерска среща на Европейски Съюз, на която Македония и Албания чакат предложения за започване на договарянията.

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в образователните стратегии и текстове с преиначени исторически обстоятелства, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на публичните медии.

" Вярвам, че не е задоволителна единствено воля от наша страна, нужна е воля и от България ", съобщи македонският министър председател Зоран Заев минути след срещата при Радев.

Повод за диалозите са обтегнатите връзки със Скопие и срещата на евролидерите на 17 октомври, на която Македония и Албания чакат да получат предложения за започване на договарянията.

Приемането на Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, постоянното и стабилно развиване и просперитета на Югоизточна Европа и България постоянно е отстоявала тази позиция, само че държанието на Скопие поражда неустановеност и съмнение, съобщи Радев след срещата. Той напомни, че подписаният преди две години двустранен Договор за другарство и добросъседство трябваше да реши наслоените проблеми в връзките ни и да им даде ново развиване. Липсата обаче на съответни условия, измерители и периоди в контракта докара до фрапантно закъснение в неговото осъществяване. Въпреки големите старания от българска страна Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси не реализира особени резултати, изключително в последно време те са притеснителни, счита президентът.

Правителството се ангажира да изготви изискванията и критериите в преговорната рамка и те да станат наложително изискване за приемане на Македония в Европейски Съюз, разгласи Радев. Особено внимание би трябвало да се обърне на образователните проекти и стратегии, текстовете в учебниците, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на публичните медии. Основният аршин е да се очертаят " червени линии " като гаранция, че македонската евроинтеграция няма да е за сметка на българската история, език и еднаквост.

Ако " Българска социалистическа партия за България " сме задоволени от позицията, ще търсим обща декларация на Народно събрание, разяснява зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин. Той е безапелационен, че България не трябва да позволява в Европейски Съюз страна, която не извършва добросъседските задължения, само че и не трябва да има разделяне сред Македония и Албания.

България ще поддържа Македония да получи дата за начало на договарянията за Европейски Съюз, само че ще сложи ясни условия да не си играе повече с историята и при нужда ще я спре по време на преговорния развой, даде обещание министър председателят. Вярвам, че не е задоволителна единствено воля от наша страна, нужна е воля и от България, съобщи македонският министър председател Зоран Заев минути по-късно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР