България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и

...
България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и
Коментари Харесай

Премиерът: България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с 10 млн. долара годишно

България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с 10 млн. $ годишно. Това съобщи министър председателят.

„ Днес откриваме Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Той се основава в партньорство с два от най-престижните университети в света - швейцарските софтуерни университети в Цюрих и Лозана. Целта е да притеглим най-престижните мозъци в света. И да спазим едно от обещанията, които нашето държавно управление е дало - да върнем надарените си деца у дома. Само когато частният бранш и страната работят дружно, могат да се реализиран резултати, които се конкурират на международно равнище ", добави той.

Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет бе открит публично в София през днешния ден. Институтът INSAIT е сътрудник с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL), и ще е част от структурата на Софийския университет. INSAIT е основан посредством интернационално съглашение, утвърдено от българския парламент, което обезпечава бюджет от близо 170 млн. лева за период от 10 години. Институтът се управлява от световно приети български и задгранични учени от топ университети в Съединени американски щати, Швейцария и Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР