България ще е готова да приеме еврото през 2023 или

...
България ще е готова да приеме еврото през 2023 или
Коментари Харесай

Ще се вдигнат ли драстично цените у нас след приемането на еврото?

 България ще е подготвена да одобри еврото през 2023 или 2024 година Прогнозата е на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, съгласно който това няма да увеличи цените у нас.

Цветана Бонева живее в Гърция от съвсем 30 година и е била очевидец на приемането на еврото в южната ни съседка през 2001 година Според нея цените на продуктите от първа нужда са се вдигнали фрапантно.

" Хората, които предлагаха кафе взеха решение, че 32 цента е доста ниска цена за едно кафе и че е обикновено да се продава за 1 евро ", изясни Бонева. 

Икономическа логичност за нарастване на цените няма, а в случай че въпреки всичко се стигна до повишаване, то ще е минимално, споделя икономистът Георги Ганев. И дава образец с деноминацията на българския лев преди 21 години. 

" През 1999 година на 5 юли България махна три нули от своите пари. Всичко беше разграничено на 1000, тъкмо както като се влезе в еврозоната всичко ще се раздели на 1,95583 ", сподели Ганев.

А до момента в който страната ни е в чакалнята на еврозоната, тя ще би трябвало да потвърди, че е способна да поеме всички отговорности, свързани с участието ни в еврозоната. Условие, което по хипотеза се счита за изпълнено от всички страни още с влизането им в Европейски Съюз.  

" За България в прессъобщението, което беше оповестено при приемането ѝ в чакалнята, категорично беше упоменато, че ще се следи доста прецизно върховенството на закона в България. Докато няма господство на закона в България, няма да има участие в еврозоната и това може да отнеме доста време ", добави Ганев пред Bulgaria On Air.

А като част от пътя на България към еврозоната от през днешния ден Европейската централна банка поема под своя пряк контрол пет български банки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР