България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг,

...
България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг,
Коментари Харесай

България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг

България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг, Федерална република Германия, след 24 години неявяване. Панаирът ще се организира от 27 до 30 април.

Страната ни ще бъде показана с Национален щанд в интервала на влиятелното международно ревю. Служебният министър на културата Найден Тодоров ще взе участие в формалното разкриване на Панаира през днешния ден в 19 ч. немско време.

Националният ни щанд ще бъде открит от Тодоров в границите на пространството на " Традуки " на 27 април от 11.30 ч. В рамките на форума той ще организира срещи с госпожа Ана Бергман- изпълнителен шеф на Федерацията на европейските издатели; с госпожа Катрин Буде- ръководител на комисията по въпросите на културата и медиите (в Берлин); с проф. Андреас Шулц- ген. шеф на Гевандхаус- Лайпциг, както и с господин Оливер Циле- шеф на Лайпцигския панаир на книгата.

Държавата ни е страна сътрудник на плана " Традуки " - програмата за поддръжка на преводи в Югоизточна Европа и немскоезичните страни. В качеството си на пълноправен член на програмата от 2019 година България беше поканена да взе участие тази година в груповия щанд на " Традуки " в границите на Лайпцигския панаир на книгата.

В литературната стратегия на панаира " Лайпциг чете " ще се показват двама български автори- Георги Господинов и Йоанна Елми.

На 29 април от 13:00 ч. в Halle 4, Stand E406 Господинов и Елми ще се показват дружно. Концепцията за взаимното им присъединяване е озаглавена " Тhe Present Past/Настоящото минало " и в рамките му те ще се концентрират върху тематики като " Политики ", " Памет " и " Травма ".

Събитието ще съставлява диалог сред към този момент добре познатия на немската аудитория български публицист Георги Господинов и дебютния създател Йоанна Елми. Модератор ще бъде Йорг Плат, като ще има обезпечен превод на немски език.

Припомняме, че гостуването на Георги Господинов на Международния панаир на книгата в Лайпциг е дни откакто стана ясно, че  с номинирани за премията " Букър ".

Йоанна Елми (1995) написа журналистика и прозаичност. Част е от екипа на самостоятелната медия " Тоест ", работи и с Асоциацията на европейските публицисти - България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР