България се свива. 30 години след края на комунизма броя

...
България се свива. 30 години след края на комунизма броя
Коментари Харесай

Провинциалната България се превръща в призрачна земя

България се свива. 30 години след края на комунизма броя на жителите е намалял с повече от една пета, като от 9 милиона, популацията към този момент е по-малко от 7 милиона души. Това написа Los Angeles Times.

Според United Nations, в случай че тази наклонност продължи, то тогава България ще остане 5.4 млн. доникъде на века. Даже има опасения, че броя на популацията може да намалее на едвам 4 млн.

България е от местата по света, където има сериозна демографска рецесия. В Северна Америка, Източна Азия, както и на всички места в Европа раждаемостта фрапантно понижава.

Американското издание твърди, че урбанизацията кара младежите от ден на ден да напущат родните си места, като по този метод провинциалния живот изчезва.

Българските извънредно десни партии не са толкоз мощни, колкото в останалата част от Европа. Те са спечелили общо 14% от вота на последните парламентарни избори.

Също по този начин се отбелязва, че емигриращото в чужбина население е в подобаваща възраст за основаване на потомство. Като резултат, жителите, останали на територията на България са в застаряваща възраст.

Кореспондентите Дейвид Стърн и Мартин Димитров са посетили разнообразни обитаеми места, по-голяма част от тях в Северозападна България. Разговорите с локални поданици от Белоградчик, с. Скомля, както и с. Лютиброд свидетелстват за това, че бъдещето на България е доста мъчно да се планува.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР