България се събуди в снежен капан в неделя. Въпреки предупрежденията

...
България се събуди в снежен капан в неделя. Въпреки предупрежденията
Коментари Харесай

България в зимен капан, снегът пак изненада управляващите

България се разсъни в снежен капан в неделя. Въпреки предизвестията още от началото на седмицата, че се задава червен код за снеговалежи, явно снегът още веднъж изненада ръководещите. Столицата, само че и голям брой други градове - Силистра, Разград, Враца, Пловдив, Пазарджик, и доста други, бяха като след разгром поради стотици паднали дървета и клони, и стотици размазани от дърветата коли.


Над 800 хиляди души нямаха ток или вода в неделя заран, а до следобяд броя им спадна до половин милион души, които към неделя късно вечер бяха без ток


Цял ден в неделя управляващите се бориха със стихията. В оправянето с бедствието бяха ангажирани служащи от всички електроразпределителни сдружения в страната, чиновници на горските стопанства, и военнослужещи.

Учениците от над 280 учебни заведения в тринадесет области на страната няма да учат в понеделник поради усложнената конюнктура – липса на ток, пресечен интернет, скъсани жици, непроходими пътища и други Решенията за това бяха взети през днешния ден от регионални спешни щабове, регионални шефове и кметове на общини.

В област Добрич е най-критично ситуацията – там няма да учат в 67 учебни заведения от 8 общини – Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

В област Варна неучебен е денят за общо 11 учебни заведения (в общините Аксаково, Ветрино и Вълчи дол) и 4 детски градини в община Вълчи дол.

В област Шумен неучебен ден ще има за децата в 45 учебни заведения от 10 общини – Шумен, Хитрино, Смядово, Нови пазар, Никола Козлево, Каспичан, Каолиново, Върбица, Венец и Велики Преслав.

В Разградска област няма да се учи в 53 учебни заведения в 7 общини – Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян. Заради оповестеното бедствено състояние там е допустимо да не се учи и във вторник, само че това ще се реши на съвещанията на съответните спешни щабове.

Тежка е ситуацията в област Сливен, където поради липса на тока няма да учат в 10 учебни заведения в община Котел.

В пловдивските общини Първомай, Лъки и Садово няма да има занятия в общо 3 учебни заведения.

В 14 учебни заведения от общините Ловеч и Троян също няма да се учи. В общините Мездра, Бяла Слатина и Криводол на Врачанска област остават затворени 12 учебни заведения.


В Габрово и Севлиево още 25 институции (училища и един ЦСОП) не работят в понеделник.

В Русе в 7 общини общо 27 учебни заведения са с прекратен образователният развой – това са Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сиво поле и Ценово.


В Софийска област няма да се учи в 9 учебни заведения в общините Ихтиман, Годеч и Сливница.

В двете учебни заведения във Върщец, област Монтана, също остават вкъщи.

В община Велико Търново няма да се учи по заповед на кмета. Това важи за общините Павликени и Сухиндол и детски градини на няколко села от община Свищов. Ще се учи в Горна Оряховица, само че не и в останалите селища от общината.

Все още има общини, в които не престават съвещания на спешните щабове и е допустимо да има промени, за които ще има своевременна информация.

Списък с образователни заведения, за които все още понеделникът е разгласен за неучебен, е оповестен на уеб страницата на МОН.

***

Над 120 индивида, попаднали в безпомощна обстановка, са евакуирани през последното денонощие, мобилизирани на територията на цялата страна.

В резултат на основаната от шефа на РСПБЗН -Пловдив комисар Мангараков, е подхванато почистване благодарение на екскаватор на пътя към хижа " Академик ". Целта е снегопочистващата техника да доближи до почиващите в хижата 20 души. Екип на РСПБЗН-Асеновград оказа помощ за обезпечаване на проходимостта на рътя с. Яворово-с. Добролък


Там, заради затъване на два автомобила в свежна преспа, се образува " запушалка ", в която попаднаха 21 коли. Пътят към този момент е разчистен от профилирана техника и е пристъпен. Осъществено е евакуирането и на 43-ма души, останали по време на снежната обстановка в хижа " Върховръх ".

И все още не престават избавителните дейности на пожарните екипи. Пътят към хижа " Леденика " се разчиства. Работи се и за обезпечаване на проходимост към х. " Пробойница " над с. Губислав, общ. Своге, където помощ чакат 25 индивида. Създадена е нужната организация за премахване на паднали клони и дървета, които основават заплаха за преминаващи хора или моторни транспортни средства.

***


Към неделя вечер сняг вали в област Стара Загора, там духа и доста мощен вятър.

Силен вятър има в областите: Велико Търново, Видин, Габрово в региона на Шипка, Пазарджик, Разград, Търговище и Шумен. Снегонавяване има в областите София и Враца.

Някои проходи към момента остават затворени, макар че ситуацията се трансформира доста динамично:

-„ Троянски “ – затворен за всички МПС;

- „ Републиката “ – възобновен за всички МПС.

- „ Превала “ –затворен за МПС; над 12 т. и ремаркета и полуремаркета.

- „ Рожен “ – отворен за всички МПС.


- „ Котленски “ – отворен единствено за леки МПС до 3.5 т.

- „ Шипка “ – затворен за МПС над 12 т. и ремаркета и полуремаркета.

- „ Ришки “ – затворен за всички МПС.

Временно е спряно придвижването за всички МПС, заради снеговалеж, снегопочистване и голям брой паднали дървета на територията на ОПУ Разград, като там е оповестено бедствено състояние, Силистра, Добрич с изключение на път I-9 Дуранкулак – Варна, Шумен, Русе.


През минала нощ и все още са получени голям брой сигнали на 112 за паднали дървета и клони на територията на страната, заради изобилния снеговалеж.

Най-много сигнали са постъпили за следните области: Враца, Велико Търново, Габрово и Разград, Варна, Стара Загора, Добрич.

Машини работили през миналото денонощие и все още: 686 бр.

Текущите ограничавания по републиканската пътна мрежа са:

В Добрич:

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС на територията на региона като се изключи I-9 Дуранкулак – Варна.


Път II-71 Добрич – Оброчище отворен за МПС до 12 т., заради мощен вятър, изобилен снеговалеж и понижена видимост.

В София:

Поради отпадане на едно от зарежданията на тунели Витиня, Топли дол и Ечемишка, водачите на МПС е належащо да се движат с нараснало внимание. Оглед на електропроводите ще се извърши на 26.11.23 година

Във Видин, ОПУ Монтана, ОПУ Враца, ОПУ Плевен:

Временно придвижването в областите Плевен, Враца, Монтана, Видин се лимитират за МПС над 12 т. в двете направления заради мощен снеговалеж и снегонавявания.


(Видин) Временно се лимитира придвижването на тежкотоварни коли над 12т. по гл. път I-1/E79/ по път II-11 и по път III-112 според зап. РД-09-59 на Директор ОПУ Видин, заради влошената метеорологична конюнктура в областите Монтана и Враца.

(Плевен) Временно е лимитирано придвижването по път lll-3502 Рестовец – Беглеж, заради снегонавяване.

ОПУ В. Търново:

Временно придвижването по път I-5 Русе - В. Търново (от страна на В. Търново) в двете направления е лимитирано за МПС над 12 т. заради снегопочистване.

Временно се лимитира придвижване в двете направления, заради снегонавявания и паднали дървета по следните пътища:


- Път III-407 от с. Царски извор до с. Орловец;

- Път III-504 от с.Стефан Стамболово до с. Козловец

В Русе, ОПУ Разград, ОПУ Шумен

Временно придвижването по път I-2 Русе - Шумен в двете направления е лимитирано за МПС над 12 т. заради снегопочистване.

В Смолян:

Остават рестриктивните мерки за придвижване на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала и по път lll-861 Лъки - Рожен.

lll-8631 Момчиловци - околност Момина вода, заради снеговалеж, снегонавявания и снегопочистване.

В Бургас:

Временно придвижването по път II-73 Риш - Карнобат / " Ришки " проход / е лимитирано в двете направления за всички МПС, заради снегопочистване.

В Ловеч и ОПУ Плевен:

Временно се затваря път III-402 гара Добродан - Борима и път 1-4, заради разчистване на паднали дървета и снегопочистване.

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път lll-3501 Гривица – Згалево, заради снегонавяване, както и по пътя Петревене – Орешене, заради разчистване от паднали дървета и снегопочистване.

Затворени за всички МПС на територията на област Шумен са I-2, II-73 “Ришки ” проход, II-27, I-7 от Велики Преслав до Върбица, заради снегопочистване.

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път lll-308 Кунино – Реселец, заради снегонавяване.

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път ll-35 Плевен – Ловеч, заради снегонавяване.

Обходен маршрут:

По път l-3 - lll-3402 Пордим - Въчи бодил - Александрово - Ловеч и назад.

На територията на Ловеч придвижването се реализира наложително с вериги.

В Ловеч:

Временно придвижването по път II-35 Троян - Кърнаре / проход " Троянски " / е лимитирано в двете направления за всички МПС заради снегонавяване, паднали дървета.

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път III-401 от с. Кормянско - гр. Ловеч.

Временно се лимитира придвижването на МПС над 12 т. за общините Троян и Априлци. Разрешено за коли.

Временно се лимитира придвижването за всички МПС по път III-3502 Ъглен - Бежаново и III-305 Ъглен – Садовец, заради снегопочистване.

Временно се лимитира придвижването за всички МПС по път III-3008 Петревене – Орешене.

Временно се лимитира придвижването за всички МПС по път III-358 Шипково – Рибарица.

Временно се лимитира придвижването за всички МПС по път III-3011 Летница - Горско Сливово, заради разчистване.

В Шумен:

Ограничено е придвижването по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички МПС заради изобилен снеговалеж, понижена видимост.

Движението по път ІІ-27 Н. Пазар – Тръница на територията на обл. Шумен е лимитирано заради снеговалеж и снегопочистване. Движението се контролира от Пътна полиция. Срок: от 08:30ч до 18ч на 26.11.2023 година

Движението по път І-2 Шумен – Варна от км 133+675 до границата с ОПУ Варна е лимитирано заради снеговалеж и снегопочистване. Движението се контролира от Пътна полиция. Срок: от 09ч до 18ч на 26.11.2023г.

Временно придвижването по път III-7302 Смядово - Велики Преслав е лимитирано за всички МПС в двете направления заради паднали дървета на пътното платно. Въведено в 04:03 ч.

Временно придвижването по път I-7 Силистра – Шумен е лимитирано в двете направления за всички МПС заради снегопочистване. Въведено в 03:30 ч.

Временно придвижването по път III-731 Радко Димитриево - граница ОПУ Варна е лимитирано за всички МПС заради неприятна видимост и снегонавяване. Въведено в 2:53 ч.

Във Враца:

Временно придвижването по път III-103 Роман - Мездра е лимитирано за всички МПС заради паднали дървета.

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път III-306 Оряхово – Селановци и път II-11 Мизия – Оряхово, заради снегонавяане.

В Габрово:

Временно е лимитирано през проход " Шипка " за всички МПС заради снегонавяване и паднали дървета.

Във Варна:

Възстановено е придвижването за МПС до 3.5 т. по път II-29 Варна – Добрич, заради мощен вятър и снегонавяване.

Движението по път I-2 от Варна до с.Слънчево е лимитирано за коли над 1 2т.,от Слънчево до гран. Шумен е затворен за придвижване.

Затворени пътища: III-2901 – Суворово - Ветрино, III-207 – Ветрино - границата, III-2702 – Суворово - Добротич, III-2072 Искър - В. Дол, II-27 Изворник - Червенци, I-2 Слънчево - граница Шумен. Временно ограничаване за коли по I-2 Варна – Слънчево ограничаване за над 12 т.

II-29 ограничаване над 3,5т. III-902 Кичево - Обротище лимитирано за МПС над 12 т. III-2902 - Баир Баши – Кичево. Автомагистрала Хемус лимитирано за над 12 т. Всички пътища на община Ветрино и община Суворово са затворени.

Ограничено е придвижването за всички МПС по път III-2902 в сектора Баир Баши - Кичево.

В Сливен:

От „ Петолъчката “ се лимитира придвижването за тежкотоварни МПС в посока Котел.

ОПУ Смолян

Ограничава се придвижването на МПС с ремаркета и полуремаркета по пътищата на територията на област Смолян, заради снеговалеж и снегопочистване. По високите елементи мощен вятър и снегонавявания.

В Търговище:

Ограничено е придвижването за всички тежкотоварни МПС по път II-48 Омуртаг - Котел – „ Петолъчката “.

В Перник:

Временно е лимитирано придвижването за всички МПС по път III-638 Бабица - Божурище, заради навяване, мноцество паднали дървета и понижена видимост.

В София:

Ограничава се придвижването за всички МПС по път III-811 от км 0 +000 до км 7+000 Богьовци - Белидие хан,поради мощни навявания. Обходен маршрут през път II-81 през Костинброд.

В Пазарджик:

Временно е лимитирано придвижването за тежкотоварни коли над 12 тона и ремаркета и полуремаркета по път ІІ-37 Батак – Доспат от км 163+967 до км 200+600.

Временно се лимитира придвижването за всички МПС по път ІІІ-842 Белово - Юндола от км 0+000 до км 26+046, заради доста паднали дървета.

***

Към момента всички проблеми в електроразпределителна мрежа с високо напрежение са отстранени, увери министърът на енергетиката Румен Радев на ексклузивен брифинг в неделя вечер. " От 20-те наранени подстанции във всяка една имаме постоянна съгласуваност и застраховане на мрежите под тях. Ситуациите с мрежите приблизително и ниско напрежение са тежки. В ЕРМ Запад - 778 обитаеми места имат повреда. Това са над 300 000 клиента. Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е ситуацията в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север 779 места има повреди. Над 430 обитаеми места са електрозахранени в границите на неделния ден, увери министър Радев.

" Това е трети уикенд, в който обстановката е комплицирана. В тези комплицирани часове работят стотици, да не кажа хиляди, както от систематичния оператор, по този начин и от електроразпределителните сдружения, са на терен. Нека да отдадем заслуженото към всички сътрудници, които работят още на открито. Говоря за над хиляда индивида ", сподели още Радев.

" Всички проблеми в мрежа високо напрежение са отстранени. От 20 наранени подстанции, във всички имаме постоянна съгласуваност. Ситуацията със приблизително и ниско напрежение към момента е комплицирана. В ЕРМ Запад - 778 обитаеми места имат повреда. Това са над 300 000 клиенти. Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е ситуацията в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север в 779 места има повреди. Над 430 обитаеми места са електрозахранени в границите на днешния ден ", изясни той. И добави, че газопреносните сдружения проблеми няма.

" В към 600 абонатни станции в " Топлофикация - София " има повреди. В тези комплицирани часове работят над 1000 сътрудници от електроразпределителните сдружения. Всички желаеме оптимално бързо да бъдат отстранени повредите. Трябва да отдадем дължимото на работещите по вредите. Трети поред уикенд обстановката е сложна ", сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР