България се присъединява към глобално проучване за нивото на осведоменост

...
България се присъединява към глобално проучване за нивото на осведоменост
Коментари Харесай

Вижте скритите опасности на диабета

България се причислява към световно изследване за равнището на информираност във връзка с една от сериозните закани за здравето на хората с диабет вид 2 - сърдечно-съдовите болести.

Кампанията е под наслов Захарният диабет драговолно (Taking Diabetes to Heart) и първият стадий от нея е световно онлайн изследване на Международната диабетна федерация (МДФ). То се организира измежду хора с диабет вид 2 за приемане на информация за равнището на информираност за сърдечносъдовите болести (ССЗ). Проучването ще продължи до март 2018 година и e налично на няколко езика, в това число и на български. Всеки пациент, който желае да даде своя принос за проучването и определянето на дейности за подкрепяне на публичната информираност по отношение на ССЗ измежду хората с диабет вид 2 и възстановяване на здравословното им положение, ще може да попълни късия въпросник до март 2018 година като последва този линк - http://bit.ly/2D64Sfz.

Захарният диабет драговолно - www.idf.org/takingdiabetes2heart/survey - има за цел да дефинира дейностите, нужни за подкрепяне на публичната информираност по отношение на ССЗ измежду хората с диабет вид 2 и възстановяване на здравословното им положение. Сърдечносъдовите болести, включващи инсулт, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест, са една от водещите аргументи за гибел при хора с диабет вид 2. В същото време броят на хората с диабет продължава да се увеличава4, като честотата на ССЗ измежду тях става още по-тревожна.

„ Светът е изправен пред възходяща заболеваемост и периодичност на сърдечносъдови болести измежду хората с диабет вид 2 заради лимитирани знания за предварителната защита, закъсняло диагностициране, субоптимално лекуване и незадоволителна осведоменост за самоконтрол на диабета. Захарният диабет драговолно е изпитание в международен мащаб за справяне с главните проблеми на диабета и сърдечносъдовите болести, с увеличаващите се за обществото разноски, свързани с тях, и за подкрепяне на стопански ефикасни интервенции, които могат да допринесат за понижаване на сегашната тежест, която те представляват”, сподели доктор Шаукат Садикот, президент на МДФ.

След привършване на изследването ще бъде публикуван обстоен отчет с съответни резултати за съответната страна, като ще се дават и спомагателни запаси, с цел да се подкрепи повишението на знанието и осведомеността за ССЗ измежду хората с диабет вид 2 по света. Междинните резултати от изследването Захарният диабет драговолно бяха показани на 6 декември 2017 година на Конгреса на Международната диабетна федерация в Абу Даби.

Резултатите от получени 943 отговора от 32 страни демонстрират, че хората със захарен диабет вид 2 подценяват риска от ССЗ:

1 от всеки 3 интервюирани със захарен диабет вид 2 смята, че е с невисок риск от сърдечносъдови заболявания2

26% от интервюираните в никакъв случай не са били осведомени за риска от сърдечносъдови болести или са осведомени няколко години, откакто им е сложена диагнозата захарен диабет вид 22

1 от всеки 6 интервюирани в никакъв случай не е обсъждал с медицински експерт проблемите, свързани със захарен диабет вид 2, и сърдечносъдовите рискове2

Провеждането на онлайн изследването за България е подкрепено от членовете на Международната диабетна федерация - Българското сдружение по ендокринология, Българска асоциация „ Диабет “, Българска диабетна асоциация, както и от Национална пациентска организация. Партньор на Международната диабетна федерация за осъществяване на изследването е Ново Нордиск.

От manager.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР