България се обръща срещу Москва в преговорите за продажбата на

...
България се обръща срещу Москва в преговорите за продажбата на
Коментари Харесай

Украйна се доближава до ядрена сделка с България в нов удар по руското влияние

България се обръща против Москва в договарянията за продажбата на двата съветски реактора на Киев
България е покрай съглашение за продажба на два съветски нуклеарни реактора и друго съоръжение на украинската държавна компания за атомна сила, до момента в който Европа се пробва да отдръпна контрола на Москва върху енергийните доставки на континента, написа в публикация „ Wall Street Journal “.

Съгласно договорката, която още не е финализирана, държавна енергийна компания НЕК ще продаде съоръжение на украинската държавна нуклеарна компания „ Енергоатом “ от незавършената АЕЦ „ Белене “ за минимум 600 милиона евро, или към 650 милиона $, споделят източници на изданието. 

Ако се реализира договорката, това ще бъде първият път от началото на войната, в който Украйна ще употребява съветско съоръжение за нуклеарна сила за увеличение на своите енергийни мощности.  Фактът, че България, която от дълго време е другарски настроена към Москва, обмисля договорката е знак за това какъв брой съветското въздействие е ерозирало в източните страни на Европейския съюз.

Тъй като Украйна се бори да заплати сметката, един от разновидностите, обсъждан сред български и американски публични лица, е Съединени американски щати да допринесат посредством помощта си за Украйна, отбелязва изданието. 

Това може да включва разпределяне на средства от страна на Съединени американски щати на „ Енергоатом “, който по-късно да заплати на българския си сътрудник. Друг вид, който се преглежда, е България да вземе миноритарен дял в украинската атомна електроцентрала „ Хмелницки “, където би трябвало да бъде конфигурирано оборудването.

Посолството на Съединени американски щати в София не са дали отговор на питанията, а от „ Енергоатом “ са отказали коментар.  Самата България разчиташе на Русия за множеството си газови доставки преди началото на нашествието през февруари 2022 година

„ Сделката демонстрира по какъв начин енергийното въздействие на Русия в Европа понижава бързо “, споделя Мартин Владимиров, шеф на програмата за енергетика и климат в Центъра за проучване на демокрацията. Сделката също е част от по-голяма западна тактика за вкарване на украинския енергиен пазар в европейската орбита, счита той. За Украйна, която работи по завършването на два енергийни блока в своята атомна централа Хмелницки в западната част на страната, оборудването ще запълни празнота за нейното оборудване, проектирано от Съветския съюз, и ще помогне на Киев да разшири своя експорт на електрическа енергия към Европа.

Украинските нуклеарни техници към този момент са подготвени да употребяват съоръжение, създадено в Русия. „ След началото на войната в Украйна построяването на електроцентрала с това съоръжение стана [политически] невероятно ”, сподели Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ. „ Украйна има потребност от оборудването, което имаме. То е съвършеното съвпадане “, прибавя той. 

В България договорката ще означи края на нуклеарното партньорство с Москва, което оформи нейната енергийна политика в продължение на десетилетия и постави страната по-близо до Кремъл.

Работата по АЕЦ „ Белене “ е спирана и подновявана няколко пъти от 80-те години на предишния век. Западните държавни управления го подлагаха на критика като механически и търговски неверен план, който ще обвърже България за десетилетия с съветските енергийни доставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР