България се нарежда на 27-о място от общо 56 страни

...
България се нарежда на 27-о място от общо 56 страни
Коментари Харесай

България 27-а в света по поскъпване на жилищата през 2022 г.

България се подрежда на 27-о място от общо 56 страни в изследване на компанията Knight Frank за страните с максимален растеж при цените на жилищните парцели за една година.

Проучването употребява данни за първото тримесечие на 2022 година За този интервал жилищата у нас нарастват с 9,4% по отношение на година по-рано по данните на Евростат.

България изпреварва в тази ранглиста Гърция - южната ни съседка регистрира 9% нарастване на цените на жилищата, както и Хърватия, която се подрежда на 28-о място с 9,1% растеж. Ние сме след Англия, в която жилищните парцели са поскъпнали приблизително с 9,8% за същото време.

Класацията оглавява Турция – растежът на цените на жилищата там е 110%, само че откакто бъде приспадната инфлацията, процентите са 3.

В изследването на Knight Frank по градове столицата ни се подрежда на 68-о място от общо 150 града по света.

9,1% е нарастването на жилищните цени в София на годишна база.

Столицата ни се подрежда пред Букурещ и Бристол, отчитащи по 9% нарастване, а пред нея в класацията са Копенхаген и Мелбърн със надлежно 9,1% и 9,2% растеж на цените на жилищните парцели.

Стойността на столичните парцели регистрира по-малък растеж в съпоставяне със столици на прилежащи страни - Атина да вземем за пример е на 61-во място с 10,6% нарастване, а Скопие се подрежда на 60-о с растеж от 11,2%.

На годишна база жилищните парцели от всички 56 страни, които влизат в изследването, нарастват приблизително с 10,2%. Има единствено две страни, отчитащи спад на годишна база – Малайзия и Мароко – надлежно с -0,1% и -7,5%. Прогнозите са, че в световен аспект ще има закъснение при растежа на жилищните парцели.

От Knight Frank показват, че се чака растеж на лихвите по заемите, а това ще докара до повишение на разноските за погасяване на задълженията в интервал, когато цените на всичко – изключително електрическата енергия и хранителни артикули, се усилват, написа 24 часа. Тази цялост води до понижаване на приходите и опцията на хората да сменят или да усъвършенстват дома си.

Високите равнища на инфлация са причина за по-големи разлики сред номиналния и действителния растеж на цените на жилищните парцели. Номиналният растеж е 10,2%, а откакто бъде регистрирана и инфлация, растежът стига до 3,3%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР