България се намира състояние на конституционна криза, заяви в Денят

...
България се намира състояние на конституционна криза, заяви в Денят
Коментари Харесай

Пламен Киров: В конституционна криза сме, рулетката с мандатите не трябва да се разтяга

България се намира положение на конституционна рецесия, съобщи в „ Денят стартира “ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. Той подсети, че двама съдии от Конституционния съд са с изминал мандат, не е запълнен и състава на Висш съдебен съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Според проф. Киров президентът Румен Радев не би трябвало да разтяга времето с връчването на мандатите единствено и единствено, с цел да няма избори през зимата.

„ От една страна – в действителност се вършат някакви опити за образуване на кабинет, само че главната цел в тази процедура е да се образува парламентарно държавно управление, а не да се подбере най-удобната дата за провеждането на парламентарни избори. Защото по този начин излиза – преднамерено бавим връчването на мандатите, кретаме трети месец в тази процедура, с цел да прехвърлим зимата, тъй като измежду зима не трябвало да се вършат избори. Ама в случай че се наложи, ще ги вършим измежду лято, измежду зима, в случай че би трябвало и на Нова година ще ги вършим “, сподели проф. Киров.

По думите му времето, което президентът остави на партиите преди връчването на първия мандат, е трябвало да бъде употребявано от всички политически сили за договаряния за ръководство.

„ Това са приказки на наивници, че би трябвало да се обезпечи време, те да стартират диалози за образуване на обединения. Разговорите за образуване на обединения стартират не с консултациите при президента, а в изборната нощ след оповестяването на данните от социолозите “, уточни той.

В „ Денят стартира “ проф. Киров предвижда крах за втория мандат като разяснява, че от „ Продължаваме промяната “ слагат условия, които другите партии биха изпълнили единствено, в случай че са в положение на „ тежък махмурлук “.

Успехът на третия мандат, съгласно проф. Киров, зависи от това дали едно посолство у нас ще си свърши добре работата.

„ Най-вероятно третият мандат ще бъде предоставен на „ Български напредък “. При подобен вид държавно управление може да се сформира единствено при едно изискване – че от едно посолство добре си свършат работата. И може би сега, с разпъване на процедурата, ние им даваме време да се ориентират и да подхващат нужните стъпки. Персоналните промени в посолството нямат отношение към това “, сподели още той.

Проф. Киров разяснява още, че претекстовете на ветото на президента Румен Радев против измененията в Изборния кодекс са слаби и вътрешно си опонират.

„ Мотивите за ветото на президента са най-слабите претекстове, които съм виждал, от 30 години насам. А аз съм чел претекстовете на съвсем всички случаи на наложено несъгласие. Те са вътрешно спорни. Какво ще стане, в случай че един гласоподава на машина, а останалите – на хартия – ще се освети вота. А какво ще стане, в случай че всички гласоподават на машина и тя се повреди и последният гласоподава на хартия – отново вотът му ще бъде осветлен. Винаги има подобен вид да се стигне до осветляването на вота на един или различен човек. Затова членовете на СИК гласоподават последни и по този начин могат да запазят тайната на вота в такива проблеми “, разяснява той.

Според него спомагателни съглашения за даване на военна помощ на Украйна не би трябвало да бъдат сключвани единствено по волята на държавното управление, а би трябвало да минават за ратификация и през Народното събрание. Той добави, че описът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде обществен, а не конфиденциален и даде образец с въоръжението, което други страни дават на Украйна.

Източник: Българска национална телевизия
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР