България се класира на 32-ро място в тазгодишното издание на

...
България се класира на 32-ро място в тазгодишното издание на
Коментари Харесай

България се класира на 32-ро място по икономическа свобода

България се класира на 32-ро място в тазгодишното издание на Индекса за икономическата независимост по света, издаван от института "Фрейзър ", със стойност на показателя 7,74 от оптималните 10 точки, оповестиха от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Данните в изданието от тази година се отнасят за 2018 година, само че ясно демонстрират застоя в промените и пропускането на огромните благоприятни условия от последното десетилетие, показват от ИПИ, който е локален сътрудник на института "Фрейзър " и член на Мрежата за икономическа независимост.

Индексът мери степента, в която политиките и институциите по света поддържат икономическата независимост. През 2010 година, когато е било най-хубавото показване на България, страната е била на двадесет и седмо място.

Сега пред нас се класират Люксембург (7,75 общ показател на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо показване са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

Според ИПИ, макар застоя в резултата си и неналичието на качествени промени в правосъдната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре заради смяната на броя страни, участващи във всяко издание, на методологията през годините, както и на утежняване на резултатите на други страни.

Подреждането на водачите по икономическа независимост и тази година резервира нормалната си конструкция - на първите места се подреждат Хонконг (със стойност на показателя 8,94 ), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се добавя от Швейцария, Австралия, Съединени американски щати, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия и всички са със стойност на показателя над 8.

С оценка над 8 към този момент са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия завършек на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като множеството от страните на дъното са в условия на революция, тежка икономическа рецесия или и двете.

Според ИПИ, двата проблематични подиндекса за България (съдебна система и размер на правителството) като се изключи че са с най-ниски оценки през годините, са и тези, които не записват доста усъвършенстване. Това обезсилва ненапълно останалите промени, които се следят в региона на търговията и регулирането.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР