България се изправя пред поредните избори, които ще имат ключово

...
България се изправя пред поредните избори, които ще имат ключово
Коментари Харесай

Какво трябва да знам: 24 въпроса за предстоящите избори и техните отговори

България се изправя пред следващите избори, които ще имат основно значение за политиката в страната. Този път вотът е постоянен и ще дефинира бъдещето на локалната власт за идващите четири години.

Изборите ще бъдат и значим тест за ръководството на национално равнище, защото ще опълчват сътрудниците в държавното управление и Народното събрание - ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България ", написа " ".Резултатите могат да доведат до смяна на салдото в болшинството още преди контрактуваната за февруари идната година ротация на премиера в кабинета " Денков - Габриел ".

В тази публикация е събрано всичко, което е значимо и потребно да знаете за изборите.

Какви са изборите на 29 октомври?

На 29 октомври българите в страната ще гласоподават на постоянни локални избори. Това е вторият избор за годината, откакто през април имаше предварителни парламентарни избори за 49-ото Народно заседание.

Гласуването ще дефинира, които ще са новите кметове на 265-те общини на страната. Освен тях би трябвало да бъдат определени:
35 кметове на региони - 24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна3042 кметове на кметства5053 общински съветници
Избори за кмет на кметство има в обитаемоте места, които към датата на обявяване на указа на президента за насрочване на изборите са с население над 100 души с непрекъснат адрес. Според това изискване в 117 села няма да се гласоподава, а новият кмет на общината ще назначи за периода на мандата кметски наместници.

Кой има право да гласоподава на изборите?

Според Изборния кодекс гласуването в България е наложително. Право на глас имат всички български жители, навършили 18 година към изборния ден, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване " отнемане от независимост ". Въпреки че по закон гласуването е наложително, наказване за негласуване няма, откакто през 2017 година Конституционният съд анулира плануванаъа глоба против тези, които не отидат до урните в два следващи избора от един и същи тип без " основателна причина ".

За локалните избори изискване е към датата на вота жителите да имат адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната като най-малко единият от тях да е на територията на съответната община, а в изборите за кмет на кметство - на територията на кметството.

Могат ли чужденците да гласоподават?

В локалните избори жителите на друга държава-членка на Европейския съюз, също имат право да гласоподават, в случай че дават отговор на изискванията, които се ползват и за българските жители. Това значи да са навършили 18 години, да не изтърпяват наказване отнемане от независимост, да не са лишени от правото да избират в личната си страна, да имат статут на непрекъснато или дълготрайно престояване в България, заверен с годен документ. Най-важното е да имат адресна регистрация на мястото, което ще гласоподават минимум от 6 месеца преди датата на изборите, т.е. 28 април.

Ако ще гласоподават за първи път, би трябвало да са подали декларация в общинската администрация по адреса на престояване най-късно до 18 септември.

Българите, намиращи се отвън страната към датата на локалния избор, няма да могат да упражнят правото си на глас, защото локални избори в чужбина не се организират.

Как ще се гласоподава на тези избори?

Гласуването на 29 октомври ще бъде смесено - с хартиена бюлетина и с машина. Общо секциите за гласоподаване за локалните избори са 11 862, като в 9080 от тях ще бъдат сложени устройства за машинно гласоподаване.

На тях се гласоподава със смарт карта, която гласоподавателят получава от секционната комисия. На този стадий към момента няма решение дали за кмет на община, общински съветници, кмет на регион и кмет на кметство ще се гласоподава с една смарт карта. Независимо от това, последващите стъпки са едни и същи: откакто гласоподава, гласоподавателят вади картата от машината и получава квитанция от машинно гласоподаване, наричана към този момент бюлетина. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетината се пуска в непрозрачна кутия. Машинният избор се регистрира посредством ръчно броене на бюлетините от устройствата.

Само с хартиени бюлетини се гласоподава в изборните секции с по-малко от 300 гласоподаватели, в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции, в секциите на плавателни съдове под български байрак, както и в арестите и местата за изтърпяване на наказване " отнемане от независимост ". Изключение от машинния избор се прави и при гласоподаване с преносима изборна кутия. При гласоподаване с хартиена бюлетина гласоподавателят получава такава за всеки тип избор.

Изборният ден стартира в 7 ч. и приключва в 20 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21 ч.

Кои са номерата на претендентите в бюлетината?

Според информация на Централната изборна комисия (ЦИК) претендентите за кметове на общини са 1353 (1098 мъже, 258 жени), за общински съветници - 30 231 (20 107 мъже, 10 114 дами, 10 чужденци), за кметове на кметства - 6924 (4840 мъже, 2084 жени), а за кметове на региони - 445 (339 мъже, 106 жени).

Повечето са издигнати от 67-те партии и обединения, записали се за вота, както и от десетки инициативни комитети (номерата вижтетук). Сред тях има и значително самостоятелни претенденти. Това е и повода номерирането в бюлетината за локалния избор да е по-различно от това за парламентарни избори. Основна разлика, че номерата на партиите и обединенията при националната регистрация се разграничават в обитаемоте места, където обединенията се явяват в друга настройка.

Например: на национално равнище Българска социалистическа партия е с номер 1, само че в София има локална коалиция с " Левицата " и други обединения за издигането на Ваня Григорова, чийто номер е 86. Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " пък получи номер 66, само че в София е в обединяване със " Спаси София " и номерът на претендентът за кмет Васил Терзиев и общата им листа за общински съветници е 85.

Местните обединения и инициативни комитети са с номер съгласно реда си на регистрация в дадена общинска изборна комисия, като числата са от 67 нагоре, т.е. след записаните на централно равнище участници.

Как да ревизира претендентите за локалната власт в моето обитаемо място?

На уеб страницата на всяка общинска изборна комисия гласоподавателите могат да ревизират записаните листи и имената на претендентите за кметове, общински съветници и кметове на кметства.

Централната изборна комисия (ЦИК) предлага и търсачка, в която могат да бъдат определени претендентите по региони, политическа групировка и др.Вижте търсачката.

Да. По предпочитание гласоподавателят още веднъж може да означи преференция, т.е. да даде своя глас за избран претендент за общински консултант от листата на желаната политическа мощ. Необходимо е да знае тъкмо кой номер в листата е любимецът му и да означи на съответното място (чрез допиране на екрана на машината или с " Х " или " V " в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде маркирана преференция, гласът се регистрира за лидера на листата.

Номерата на претендентите за общински съветници, за които може да се гласоподава с преференция, стартират от 101. Списъците могат да бъдат открити онлайн - страниците на политическите сили, в регистрите на общинските изборни комисии, или на хартия пред входа на всяка изборна секция.

Мога ли да гласоподавам за повече от един общински консултант?

Не. Ако гласоподавателят означи повече от един номер с преференция, бюлетината ще се регистрира като действителна единствено във връзка с съответната партия/коалиция, чието квадратче в лявата част на бюлетината е зачертано, само че преференция няма да се регистрира.

Мога ли да гласоподавам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?

Да. Бюлетините за кмет на община, за общински съвет и за областен кмет (София, Пловдив, Варна) са разнообразни.

Как да ревизира адреса и номера на изборна секция?

Всички български жители могат да ревизират номера и адреса на изборната секция, в която ще гласоподават на локалните избори на 29 октомври в оповестените на обществени места изборни описи. По електронен път информации могат да се правятв уеб страницата на ГРАО. Необходимо е да се уточни ЕГН, малко име, както и да се вкарат цифрите от автоматизирано генериран код.

Проверка може да се направи и на единния номер0800 1 4726, гратис за цялата страна.

Мога ли да гласоподавам не по непрекъснат адрес, а по сегашен адрес?

Избирателите, които на локалните избори на 29 октомври желаят да гласоподават за кмет и общински съветници в обитаемо място, друго от непрекъснатия им адрес, би трябвало да имат адресна регистрация на съответното място от най-малко шест месеца преди деня на вота, т.е. най-малко от 28 април.

За да гласоподават по сегашен адрес, би трябвало да подадат заявление за регистриране в изборния лист в съответната администрация до 14 октомври. Това може да се случи и по електронен път като в заявката се съдържа следната информация: ЕГН, номер на документа за идентичност и автограф.

Избирателите, трансформирали адресната си регистрация в друго обитаемо място в Република България след 28 април 2023 година, имат право да гласоподават по предходната си адресна регистрация, където са включени в изборните описи по непрекъснат или сегашен адрес.

Как гласоподават хората с увреждания?

Хората с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят правото си на глас в изборно помещение, могат до 14 октомври да подават на място или по електронен път в съответната община заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия. Към заявката се ползва копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

Ако този период се изпусне, гласоподавателите с трайни увреждания може да гласоподават с преносима изборна кутия, само че следва да заявят желанието си до пет дни преди изборния ден и то при изискване че на територията на обитаемото им място е назначена преносима секционна изборна комисия. Срокът за заявяване е до 23 октомври.

Как се дефинира броят на извоюваните мандати в общинския съвет?

Изборите за общински съветници се създават по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни региони кандидатски листи. В разпределението на мандатите вземат участие партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, получили действителни гласове не по-малко от общинската изборна квота. Броят на мандатите, е еднакъв на броя на членовете на общинския съвет, понижен с броя на определените самостоятелни претенденти. Методиката употребява така наречен способ на най-големия излишък на на Хеър-Ниймайер.

Кога се задейства преференцията за общинските съветници?

Преференциалният избор може да пренареди листата с общински съветници, в случай че за даден претендент са дали своят вот най-малко 7% от гласувалите за листата.

Кога се организира балотаж?

Ако някой от претендентите за кмет получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място, той се счита за определен. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни. В него вземат участие двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

Какво става с гласа ми, в случай че не гласоподавам на балотаж?

Нищо. При балотажа се търси просто болшинство, образувано от действителните гласове, и няма преразпределение на гласовете.

Важна ли е изборната интензивност?

Колкото повече хора гласоподават на избори, т.е. колкото по-голяма е изборната интензивност, толкоз по-малко е смисъла на следения и платен избор.

Какво значи, в случай че гласоподавам с " Не поддържам никого "?

И на локални избори може да се гласоподава с " Не поддържам никого ", само че гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат при отчитане на резултатите от вота, с цел да не се подвига изкуствено бариерата за присъединяване в общинските препоръки.

Къде и по какъв начин ще се гласоподава с хартиени бюлетини?

С хартиена бюлетина още веднъж ще може да се гласоподава във всички секции. В по-големите гласоподавателят ще може да избира дали да упражни вота си с хартия или на машина. В дребните селски секции с под 300 гласоподаватели, както и в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на корабите под български байрак и при гласоподаване с преносима изборна кутия вотът е единствено с хартиена бюлетина.

За всеки избор гласоподавателят гласоподава с обособена бюлетина. Вотът се отбелязва като се слага знак " Х " или " V " в квадратчето с номера на желания претендент, групировка, или на опцията " Не поддържам никого ". Отдясно, в кръгче със съответния номер, може да се означи и преференция за претендент за общински консултант.

Отбелязването с тези знаци е фактически, единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят.

Какво става, в случай че пусна празна бюлетина?

Празната бюлетина е недействителен глас. Тези бюлетини се броят единствено за установяване на изборната интензивност, само че нямат въздействие върху резултатите, също както в случай че гласувате с " Не поддържам никого ".

Кога бюлетината е невалидна?

Хартиената бюлетината е невалидна, когато вотът е маркиран със знак, друг от " Х " или " V ", има отбелязване допълнително от едно квадратче или има отбелязване отвън квадратчето.

Невалидни са и бюлетини с надписи (някои гласоподаватели оставят обръщение към системата или шега) или със знаци, както и попълнените с друг от наследник химикал. Празната бюлетина също се смята за невалидна.

Бюлетината от машинно гласоподаване също ще се счита за невалидна, в случай че бъде надраскана или целостта ѝ бъде нарушена.

Кога ще се схванат резултатите от изборите?

Социологическите организации афишират прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции денем.

ЦИК би трябвало да разгласи формалните резултати по партии, обединения, локални обединения и самостоятелни претенденти не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври.

Какво е анулиране на избори?

Касирането съставлява анулация на извършени избори, а решението за това взима съдът. Жалба до Конституционния съд (КС) за анулиране на вота може да подаде партия, взела участие в него. За задачата обаче е необходим медиатор, какъвто може да бъде президентът, Министерският съвет, основният прокурор и висшите съдилища.

Няма период, в който съдът да се произнесе.

Колко костват локалните избори?

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи. Бюджетът за провеждането на двата тура на вота, който държавното управление утвърди, е. 151.1 млн. лева, до момента в който разноските на предходните локални избори през 2019 година са били 70.7 млн. лева Тогава обаче гласуването се осъществяваше единствено с хартиена бюлетина, а за идния избор е планувано да има и гласоподаване с машини.

Предсрочните парламентарни избори на 2 април костваха 87,7 млн. лева, а тези през октомври - 70.5 млн. лева През ноември 2021 година изборите възлязоха на 123.8 млн. лева, само че те бяха 2 в 1 - за президент и за Народно заседание. Парламентарните избори на 4 април 2021 година костваха 65 млн. лева, а тези на 11 юли 2021 година - 57 млн. лева, само че без разноските за машини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР