България се изкачва с 21 места в годишната класация на

...
България се изкачва с 21 места в годишната класация на
Коментари Харесай

„Репортери без граници“: България се изкачва в класацията за свобода на словото

България се изкачва с 21 места в годишната ранглиста на “Репортери без граници” (RSF) и към този момент заема 91 място, в съпоставяне със 112 предходната година. Индексът, който всяка година прави оценка свободата на словото в 180 страни и територии, демонстрира двойно повишаване на поляризацията, съчетано с информативен безпорядък в света. Тази медийна поляризация води до увеличение на разделянето вътре в страните, само че и сред страните, отбелязва организацията, предава Франс прес.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази наклонност, защото физическата война бе предшествана от пропагандна експанзия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който употребява законодателен боеприпас, с цел да лимитира народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията), считат още от “Репортери без граници”. В Съединените щати медийната поляризация подхранва общественото разделяне и страната е класирана на 42 място.

Северното трио - Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) означават забележителен прогрес с помощта на промяната на държавните управления и вярата, която тази промяна носи за усъвършенстване на обстановката. Макар доста медии в тези страни да не престават да бъдат благосъстоятелност или следени от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”. Заради убийството на престъпния кореспондент Йоргос Караивас през април 2021 година, Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в Европейски Съюз в класацията.

3 май е Световният ден на свободата на печата и по този мотив Асоциацията на европейските публицисти - България насочва покана към всички български публицисти и медийни специалисти да вземат участие в шестото националното изследване върху свободата на изложение в страната. АЕЖ-България организира проучването от 2011 година насам. Съгласни ли сте с изводите на “Репортери без граници”? Какви са Вашите персонални наблюдения? Попълнете анкетата на АЕЖ.

Въпросникът изследва формите на напън, автоцензурата и настоящите проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат следени и резултатите, които оставят върху публицистите: пандемията, военният спор в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са правосъдните каузи против публицисти, така наречен стратегически правосъдни каузи против обществено присъединяване (SLAPP).

По традиция проучването стартира на 3 май, когато професионалната журналистическа общественост по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 5 юни 2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР