България се изкачва с 11 позиции до 47-о място от

...
България се изкачва с 11 позиции до 47-о място от
Коментари Харесай

Напредваме в дигитализацията със застраховането

България се изкачва с 11 позиции до 47-о място от 115 страни в годишната ранглиста за цифровизация на бизнеса на компанията за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs. С този резултат страната ни се трансформира в най-динамично разрастващата се страна по този индикатор в района на Централна и Източна Европа, разясняват от сдружението. В миналогодишната ранглиста България падна с две позиции надолу и тогава бе на 58-о място по цифровизация на бизнеса.

Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) прави оценка изискванията за работа и развиване на цифровите компании, както и опциите за цифровизация на бизнеса в съответните страни. За задачата се употребяват 5 критерия - регулации, познание, съгласуваност, инфраструктура и мащаб. Максималният вероятен резултат е 100 точки, написа Investor.bg.

С положителни оценки за регулация и съгласуваност България съумява да изпревари съседките си Сърбия (50-то място), Румъния (56-то място) и Турция (48-мо място), както и Хърватия и Черна гора. Значително пред нас в класацията обаче са останалите страни в района – Чехия (27-мо място), Словения (31-во място), Унгария (34-то място), които също означават, въпреки и по-малък, прогрес.

Оценката на анализаторите от Euler Hermes за района като цяло е позитивна, като се отбелязва сполучливата тактика на страните да компенсират неналичието на мащаб с фокус върху развиването на инфраструктурата, свързаността и знанията. Именно знанията са сферата с максимален капацитет за усъвършенстване у нас.

EDI класацията на Euler Hermes за 2019 година още веднъж се оглавява от Съединени американски щати. Германия също резервира второто си място, а Холандия е изместена от първата тройка от Дания. Като позитивно се регистрира и развиването на Китай, като страната за първи път попада в топ 10 на класацията.

Анализаторите прецизират, че показателят EDI не мери самата цифровизация в съответната страна, а се концентрира съответно върху изискванията за развиването на бизнеса благодарение на дигитализацията и надлежно върху рисковете от вероятно закъснение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР