България счита Обединените арабски емирства за стратегически партньор в региона

...
България счита Обединените арабски емирства за стратегически партньор в региона
Коментари Харесай

Орден „Мадарски конник“ първа степен за посланика на ОАE у нас

България смята Обединените арабски емирства за стратегически сътрудник в района на Близкия изток и връзките сред двете страни се развиват с възходяща активност.

Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои през днешния ден посланика на ОАЕ у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми с медал „ Мадарски конник “ първа степен за изключително огромните заслуги на дипломата за развиването и задълбочаването на двустранните връзки.

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, президентът акцентира напъните на дипломат Алнуайми за надграждането на връзките сред България и ОАЕ. Президентът благодари за положените старания от дипломата и за неговия принос за подписаните значими двустранни документи при визитата на българския държавен глава в ОАЕ през 2022 година, както и за напредъка в съдействието в региона на енергетиката, защитата, превоза, образованието, науката, културата, туризмът, нововъведенията и високите технологии.

Държавният глава поздрави дипломат Алнуайми и ОАЕ за положителната организация на климатичната конференция COP 28 при започване на декември в Дубай и открои високото равнище на водачество и отговорност, демонстрирани по време на международния конгрес.

„ Въпреки че Вашата страна е една от най-богатите на изкопаеми горива, вие показахте изключителна отговорност в развиването на зелени технологии, добиването на зелена сила и нещо извънредно значимо – към този момент сме сътрудници в извънредно значима декларация за утрояване на нуклеарните мощности до 2050 година Предвиждам, че нашите две страни могат да си сътрудничат сполучливо и в тази посока “, съобщи президентът. Румен Радев открои и напъните на дипломата България да открие за първи път собствен павилион на годишния международен конгрес, в който да показа достиженията си в декарбонизацията и упоритостите си в технологиите и новаторските екологични производства.
Посланик Алнуайми изрече признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие, като акцентира, че народите на България и ОАЕ не престават да развиват специфични връзки, които се основават на взаимно съдействие, съгласие и почитание. Дипломатът уточни, че по време на мандата си в България е имал опцията да работи в стеснен контакт с всички държавни институции и изрази признателност за получената поддръжка към страната му на всички равнища.

„ Посещението на президента Радев в нашата страна през 2022 година отвори нови порти и благоприятни условия за разговор и съдействие, както и в допълнение развиване и задълбочаване на връзките сред България и Обединените арабски емирства. Всичко това би било невероятно без поддръжката на президента Румен Радев. България има в действителност доста особено място в сърцето ми “, акцентира още дипломат Алнуайми.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР