България разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища

...
България разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища
Коментари Харесай

Гл. комисар Николай Николов разкри с колко скривалища и укрития разполага България


" България разполага със 704 групови средства за отбрана - скривалища и противорадиационни укрития, което е забележителен брой ", заяви основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН) по време на чуване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

" Ползваме мотива от интернационалната конюнктура да проверим укритията, а не тъй като е постъпила информация, че ще ги употребяваме ", подчертава вътрешният министър Бойко Рашков и добави, че те дълги години не са били поддържани. Той посочи, че е обикновено да се вършат такива инспекции, както е била осъществена и инспекция за наличностите от йодни таблетки, след което държавното управление е взело решение да отпусне средства за попълване на тези с изминал период.

Николов изясни, че от всички укрития, скривалищата, които дават по-висока степен на отбрана, са 551. От общия брой 153 са за отбрана от радиационно замърсяване; 269 броя са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи, а 287 са благосъстоятелност на индустриални обекти, останалите са държавни и друга благосъстоятелност.

Скривалищата от първа категория в положително техническо положение са 31 броя. От второкласен, в приемливо положение, са 187, в неприятно техническо положение са 165 броя, а неизползваеми са 101 броя. Директорът на ГДПБЗН означи, че като структура скривалищата са доста положителни, само че оборудването на някои е развалено. Той добави, че всички нови кооперации имат подземни паркинги, които могат да се употребяват също за скривалище, както и паркингите на моловете и метрото в София.

По думите на Николов до началото на идната седмица ще бъде основан електронен указател, на който всеки един жител да може да види къде е адресът на всяко скривалище и най-близкото до него. Той заяви още, че е изпратено писмо до регионалните шефове и кметовете на общини, които да извършат надзор и обзор на укритията в техните региони, а също по този начин да бъдат почистени.

Главен комисар Николов заяви още, че доникъде на годината жителите ще могат през смарт телефоните си да получават известие за идна заплаха, каква е тя и какво следва да създадат. Той добави, че напълно скоро България ще разполага и с народен проект за понижаване на риска от бедствия, в който ще са посочени виновните структури и ведомства, както и отговорностите им. Също скоро ще влезе в приложимост система за мониторинг за заплахите като корита на реки, свлачища и други. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР