България Радев: Не може сделката за F-16 да става за

...
България Радев: Не може сделката за F-16 да става за
Коментари Харесай

Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на българите

България Радев: Не може договорката за F-16 да става за сметка на българите Остър звук сред президент и парламент поради новите изтребители 24 юли 2019, 19:27 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Радев: Не може договорката за F-16 да става за сметка на българите
Радев: Не може договорката за F-16 да става за сметка на българите
 Върховен административен съд с решение в интерес на еднополовите фамилии
Върховен административен съд с решение в интерес на еднополовите фамилии
 Извънредна среща на Патриотите и неуспех малко по-късно
Извънредна среща на Патриотите и неуспех малко по-късно
 Новото кръстовище във Варна се трансформира във водопад
Новото кръстовище във Варна се трансформира във водопад
 Национална агенция за приходите: Най-много информация е разкрита за 189 души
Национална агенция за приходите: Най-много информация е разкрита за 189 души
 Измамник обира работещи по морето
Измамник обира работещи по морето
 Йордан Цонев: България е беззащитен двор
Йордан Цонев: България е беззащитен двор
 Бедствено състояние в Плевенско и Разградско, в Русе още едно огнище
Бедствено състояние в Плевенско и Разградско, в Русе още едно огнище

ебатът за покупка на въоръжение в никакъв случай не е лек, тъй като на всички места в страните сходни покупко-продажби са били обилни като цена, само че подобен спор да се трансформира в популистки, е недопустимо. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на ексклузивен брифинг по отношение на ветото на президента по договорката за F-16.

Горанов добави, че не е правилно, че липсва спор по тематиката. "Повече от година този спор е пред публиката. Още по-убедени сме в легитимността на сходно решение, защото държавните управления на Съединени американски щати и България са се разбрали по избрани решения, а видите ли президентът се съмнява в метода, по който това решение е реализирано ", разяснява Горанов.

"Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, защото те са свързани и това част ли е от сюжет за отсрочване на покупко-продажби? С тази провокация задоволително ли е? Ако с сходни причини ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще би трябвало да търсим нашата политическа тактика, добави Горанов. Смесването на разнообразни тематики и то от президента е недопустимо за нас ", акцентира финансовият министър.

"Готови сме Народно събрание да заседава в допълнение и да се преодолее и едно несъгласие по Закона за бюджета. Бих приел, че с несъгласие единствено на ратификационните контракти той желае да затворим дебата. Лицемерно ще е в идващите дни да забележим и едно несъгласие върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да съобщи позицията си и във връзка с актуализацията на бюджета, защото единият план без другия няма по какъв начин да продължи ", безапелационен е Горанов.

"Не съм склонен, че не е имало задоволително диспути по закупуването на тези самолети, сподели от своя страна министърът на защитата Красимир Каракачанов. От 2017 тече спор какви ще са новите самолети за нашата авиация. Не е истина, че самолетите не са способни да извършват отговорностите си. Винаги съм бил последовател институциите да приказват между тях. МО както и МФ, както и Министерството на стопанската система и Министерство на външните работи, ангажирани с преговорния развой, мога да подсигурявам, че си свършиха съзнателно работата. През април във Вашингтон цената беше понижена със 160 млн. $. Почти е несъмнено, че цената ще бъде понижена с още 60 млн. $. Това са 60 млн., за които бях загатнал, когато гледахме този въпрос в Комисията по защита ", посочи още Каракачанов.

Председателят на Комисията по защита ген. Константин Попов съобщи, че Комисията по защита уверено отхвърли претекстовете на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха съществено от това, което сподели президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме задоволително добре договорите, сподели още Попов.

Трябва да има доверие сред две държавни управления, с цел да има контракт и договорка. Екипите на българската и американската страна, всички договаряния сме водили честно и намерено, сподели и зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов. Американското държавно управление базира военните си продажби на 3 закона и вътрешна нормативна база. Всички страни правят едни и същи процедури. Всяко подстрекателство за неравноправен контракт ерозира доверието на американското държавно управление, разяснява още Запрянов.

Извънредният брифинг идва след изказването на президента Румен Радев за договорката за F-16 по-рано през днешния ден

Преди броени дни българският парламент ратифицира интернационалните контракти за покупка на нови изтребители Ф-16. Това е дълго чакана и нужна стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните качества на страната. Но тя не може да става за сметка на ползите на българските жители и достолепието и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си пълномощия и постанових несъгласие на закона за ратификация.

Това съобщи президентът Румен Радев, който направи спомагателни уточнения за претекстовете си за налагане на несъгласие на договорката за F-16.

Радев наложи несъгласие на договорката за Ф-16, вижте за какво

Решението на държавното управление тези интернационалните контракти да не стават обществено притежание задължава народните представители да осведомят обществеността за характера на поетите отговорности и получените против тях отбранителни качества. Задължителен е нов спор в Народното събрание, който да даде явен отговор по какъв начин са предпазени българските ползи във връзка с: Цената за придобиване от 2.2 милиарда лв. без Данък добавена стойност при 100% предплатено плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, съоръжение, образование и услуги, при който самолетът остава с лимитирани способности; Скрити и неуточнени разноски, които България ще заплаща след това във връзка с инфраструктура, превоз, въоръжение, съоръжение, образование, услуги, налози и такси; Промяна на клаузите на контракта едностранно от изпълнителя без координиране с българската страна във връзка с цени, периоди и размер на доставки и услуги; Неустойки на несъблюдение.
 Румен Радев
Поемането на отговорности, свързани със скрити и неразбираеми разноски, въвлича за десетилетия напред българските държавни управления в обилни финансови отговорности.

Освен това - разноските по придобиване, реализирани в това число и с издаване на нов дълг, слага под въпрос опциите за навременно обезпечаване на изчезналите качества, добави Радев.

Очаквам задълбочени диспути в Народното събрание и предприемането на съответни дейности. (Цялото изказване на президента на Радев можете да прочетете тук.)



По-рано през днешния ден с 13 гласа "за " депутатите от комисията по защита прегласуваха договорите за покупката на изтребителите F-16 и по този начин събориха ветото на президента Румен Радев. 7 народни представители поддържаха позицията на висшия главнокомандващ.

По време на дебатите в комисията министърът на защитата Красимир Каракачанов не приема претекстовете на президента Румен Радев против договорката за американските F-16. Каракачанов е безапелационен, че по тази тематика няма по какъв начин в българското общество да царува единодушие, какъвто желае президентът. Не може да се чака консенсус, както не може да се реализира подобен и за циганската престъпност, изясни пред депутатите от комисията по защита Каракачанов.

Каракачанов предизвести още, че офертата за изтребителите е годна до началото на септември, а по-късно цената ще скочи нагоре.

От ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи също не одобряват президентското несъгласие и претекстовете му. Валентин Радев от ГЕРБ напряко съжали, че страната ни е изгубила много време, вместо още тогава да разгласи, че решението за модернизацията на Военновъздушни сили е политическо решение.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Румен Радев изтребители
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР