България пропусна и теоретичната възможност да получи тази година полагащия

...
България пропусна и теоретичната възможност да получи тази година полагащия
Коментари Харесай

България изпусна и теоретичен шанс да вземе аванс по плана за възстановяване

България пропусна и теоретичната опция да получи тази година полагащия й се задатък по Плана за възобновяване и резистентност.

Според европейския парламент всяка страна внася проекта си в Европейската комисия, която би трябвало да го оцени за сходство, а след това Съветът на Европейски Съюз да го утвърди, преди да бъде направено първото заплащане. Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, с цел да вземе решение. Едва по-късно - в двумесечен период, се прави предплатеното заплащане от 13% от цялата стойност на включените в проекта промени и планове. С три месеца до края на годината, към този момент е съвсем невероятно това да се случи преди 2022 година

Проблемните Полша и Унгария

Междувременно се чака в понеделник Европейската комисия да даде зелена светлина на проектите на Финландия и Естония, с което остана единствено проектите на Полша, Унгария и Швеция да чакат. България и Нидерландия са единствените европейски страни, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел, срокът, за което изтече на 30 април.

Агенция Ройтерс заяви в петък, че Комисията може да утвърди през ноември националните проекти за възобновяване на Полша и Унгария, само че че ще сложи условия, свързани със спазването на върховенството на закона, с цел да стартира отпущането на средствата.

Въпреки, че ги внесоха в точния момент оценките на Полша и Унгария се забавиха, като представители на Европейската комисия неколкократно заявяваха, че има проблеми с препоръчаните в тях промени за гарантиране на господство на закона, в това число за независимостта на правосъдната власт и свободата на медиите, както и в контролните механизми за разходването на средствата в унгарската стратегия.

Плановете за възобновяване и резистентност са изискване за достъп до схемата от съвсем 800 милиарда евро на Европейски Съюз за възкръсване на стопанската система след пандемията на ковид посредством безплатни средства и доста евтини заеми, които ще бъдат отпускани до 2026 година

Достъпът до милиарди евро от фонда за възобновяване на Европейски Съюз ще е решителен за усилване на отслабващата поддръжка за мощно скептичната ръководеща коалиция в Полша преди изборите през 2023 година, както и за дясната партия " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан, който е изправен пред избори през април 2022 година, написа Ройтерс.

Българският проект

След като ГЕРБ отхвърли да внесе проекта за възобновяване в края на ръководството си, той беше модифициран от първото служебно държавно управление на Стефан Янев. Той обаче също не го изпрати в Брюксел, а го внесе за утвърждение в Народното събрание. Депутатите го объдиха няколко пъти, само че не се произнесоха по двата въпроса, за които държавното управление изиска мнението им - каква да е ориста на въглищната енергетика и какви промени в региона на правораздаването да бъдат направени. Напоследък вицепремиерът за европейските фондове Атанас че Брюксел слага изискване до 2027 година част от мощностите, работещи на въглища, да бъдат затворени. Той позволи опцията служебно държавно управление въпреки всичко да внесе за оценка българския проект в Европейската комисия, без да посочи по кое време може да стане това.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР