България продължава подготовката за приемане в еврозоната, коментира заместник-министърът на

...
България продължава подготовката за приемане в еврозоната, коментира заместник-министърът на
Коментари Харесай

Методиев: България продължава подготовката за приемане в еврозоната

България продължава подготовката за приемане в еврозоната, разяснява заместник-министърът на финансите Методи Методиев.По думите му, с цел да наподобява процесът автоматизиран за жителите, се разчита на партньорство сред бизнеса и страната.

Методиев изрази вяра инфлацията в страната да спада все по-осезаемо.

Стъпката към еврозоната поражда доста задължения за страната и бизнеса, разяснява на конференция заместник-министърът на финансите Методи Методиев. По думите му за жителите процесът е по-пасивен, защото банковите сметки ще се превалутират автоматизирано. Той напомни, че бизнесът би трябвало да се приготви да отбелязва цените в лв. и в евро. Методиев обърна внимание, че валутният курс, за който доста се спекулира, ще остане подобен, какъвто е от 24 години.

Зам-министърът акцентира, че един месец след въвеждане на еврото, левът ще излезе от обращение.

Методиев означи, че разноските за пресмятане на цените ще са за сметка на бизнеса и не се компенсират с обществени средства, само че страната ще направи всичко допустимо тези разноски да са минимални.

Той напомни неприетите от Народното събрание законодателните начинания, свързани с еврото. По думите му страната ни продължава подготовката за приемането на общата европейска валута, само че обърна внимание, че данъчните облекчения и обществени разноски образуват опасности за недостиг на държавния бюджет над 3% от брутния вътрешен артикул.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев посочи, че България не се намира в неприятна позиция към момента във връзка с присъединението към еврозоната. По думите му огромна и значима част от пътя към Еврозоната към този момент е изминат, като страната ни не е при започване на този развой, а на финалната права. Радев очерта няколко групи от провокации, които би трябвало да бъдат преминати. Сред тях са номиналните критерии за конвергенция, ограничения против изпирането на пари, рамковата неплатежоспособност и ръководството на държавните предприятия,както и законодателна стратегия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР