България продължава активно да работи по изпълнение на Програмата за

...
България продължава активно да работи по изпълнение на Програмата за
Коментари Харесай

България работи активно по изпълнение на Програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво

България продължава интензивно да работи по осъществяване на Програмата за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, като води интензивни диалози с всички евентуални снабдители на гориво на пазара. Стреми се да форсира оптимално процеса, поради и взетото Решение на Народното събрание от 9 ноември 2022 година Запазва в договарянията водещите правила за приоритетност на нуклеарната сигурност, ценене независимостта на нуклеарния регулатор при лицензирането на различното гориво, както и недопускане замяната на една взаимозависимост с друга.

Намерението е допустимо най-скоро договарянията с американската компания „ Уестингхаус “ и френската „ Фраматом “ да бъдат финализирани. Това увери сътрудниците си и представителите на Европейската комисия заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков на среща на високо равнище, провела се на 7 декември 2022 година в Брюксел. Положително бе посрещнато и настояването на българската страна да се обмисли възможна финансова поддръжка за дейностите по лицензиране на различно нуклеарно гориво, осъществявани от националния нуклеарен регулатор. Срещата бе инициирана от Комисията и ръководена от заместник-генералния шеф на Генерална дирекция „ Енергетика “ Масимо Гариба.

Участваха заместник-министрите на държавите-членки, опериращи ВВЕР реактори, ръководителите на атомните електроцентрали, включително изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, както и генералният шеф на Агенцията по доставките на Евратом. „ Уестингхаус “ и „ Фраматом “ показаха техническата подготвеност на фирмите да доставят свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР. Участниците в срещата разискаха и предложение на Комисията за план на Пътна карта за ускорение на диверсификацията на доставките на СЯГ, като специфичен фокус бе подложен на горивото за реактори ВВЕР-440. Документът разписва съответни задания със периоди към държавните управления на държавите-членки, нуклеарните оператори и европейските институции. Следващите месеци работата ще продължи на техническо равнище, и ще бъде последвана от поредна среща на високо равнище напролет на 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР