България приема много сериозно инцидента с газопроводите през Балтийско море

...
България приема много сериозно инцидента с газопроводите през Балтийско море
Коментари Харесай

Взимат мерки за засилване на охраната на газовата ни мрежа

България приема доста съществено случая с газопроводите през Балтийско море " Северен поток " 1 и 2, тъй като част от интернационалната инфраструктура минава и през страната ни. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, визирайки продължението на газопровода " Турски поток " у нас, след съвещание на министрите на Европейски Съюз в петък. На него с изключение на ограниченията за усмиряване на енергийния пазар бяха разисквани и течовете от двете тръби, които се считат за бойкот, а Дания и Швеция, в чиито води станаха повредите, оповестиха, че те са резултат от два гърмежа със " стотици " килограми тротилов еквивалент.

" Трябва да се вземат ограничения за повишение на сигурността и защитата на такива обекти ”, съобщи енергийният министър.

" Трябва да обсъдим дали сегашните ограничения по защита на газопроводите са задоволителни и вероятно по какъв начин бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че в случай че резултатите покажат, че това е в действителност целеустремено деяние, евентуално има интерес по този начин инфраструктура да бъде отстранявана или краткотрайно извеждана от употреба ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

Мрежата на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " е над 3500 км, като в нея влизат с изключение на вътрешните газопроводи и директните, както и продължението на " Турски поток ", наричано у нас " Балкански поток ". Мрежата е обект от стратегическо значение и ограниченията за нейната защита се оферират от Министерство на вътрешните работи и Национална полиция и се разпореждат от " Булгартрансгаз " на частни охранители с социална поръчка. В момента сдружението организира такава за сигурността през 2023 година Физически обаче се охраняват единствено газохранилището в Чирен, компресорните и газоизмервателните станции, централното диспечерско ръководство в София,, където е и централата на " Булгартрансгаз " и някои от аварийните такива обекти

" Ако се реши да се вкарат засилени ограничения за защитата на газовата мрежа, евентуално те би трябвало да са в допълнение към тези на частната компания и да се реализират от служители на реда и жандармеристи ", разясниха за Mediapool от газовия оператор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР