България Президентът сезира КС за разпоредби в промените на Закона

...
България Президентът сезира КС за разпоредби в промените на Закона
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за разпоредби в промените на Закона за държавната собственост

България Президентът сезира Конституционен съд за разпореждания в измененията на Закона за държавната благосъстоятелност В края на май депутатите отхвърлиха единомислещо президентското несъгласие и наново гласоподаваха измененията в Закона за държавната благосъстоятелност  Жанета Нейкова 4 юни 2019, 15:32  Президентът сезира Конституционен съд за разпореждания в измененията на Закона за държавната благосъстоятелност Източник: БГНЕС
резидентът Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд с искане да бъдат оповестени за противоконституционни и за несъответстващи на интернационалните контракти обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност (обн. Дъждовни води бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното несъгласие върху законовите разпореждания, оповестиха от прессекретариата на президента.

На 29 май със 143 гласа "за “ и нито един "против “ и "въздържал се “

депутатите отхвърлиха единомислещо президентското несъгласие и наново гласоподаваха измененията в Закона за държавната благосъстоятелност.

Въпреки че поддържа главната цел на измененията - да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти, президентът Румен Радев ги върна за ново разискване с аргумента, че не е реализиран баланс сред публичния интерес и правото на благосъстоятелност. Според президента вместо резултатът на ускорение, ще се сътвори риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти. Според президента и в този момент предварителното осъществяване на отчуждителни актове е използвано за национални обекти - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други С измененията обаче към тях се прибавят обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Държавният глава възразява и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии,

които ще се обезщетяват по друг метод. Тази смяна съгласно него основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен.
Instagram  Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Румен Радев
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР