България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната,

...
България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната,
Коментари Харесай

България напредва по пътя към еврозоната, но не е ясно дали ще влезе от 2024 според международна агенция

България последователно напредва в напъните си за влизане в еврозоната, само че остава неразбираемо дали ще получи участие от 1 януари 2024 година Това е един от изводите на разбор на Международната рейтингова организация " Стандард енд пуърс " (Standard & Poor`s Global Ratings), за който оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите в събота.

От организацията потвърдиха дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута.

Според " Стандард енд пуърс " вероятността пред рейтинга на България остава постоянна. От една страна са маркирани по-слабите упования за икономическия напредък на България в кратковременен проект и нарасналата вътрешна политическа неустановеност, а от друга - ниският чист държавен дълг на страната и ниските разноски за лихви.

Позитивното в разбора

Според организацията това развиване значи, че обществените финанси на България са по-малко чувствителни към бързо повишаващите се лихвени проценти в международен проект. Също по този начин стопанската система е останала по-устойчива през 2022 година от следствията от войната в Украйна, в сравнение с са били първичните упования на рейтинговата организация.

Като позитивно въздействие се правят оценка плановете, финансирани със средства от Европейски Съюз, които ще обезпечат известна поддръжка за стопанската система. От организацията предвиждат действителен напредък през 2023 година от по-малко от 1%, което е доста закъснение по отношение на упованията им от 3 % през 2022 година.

Рисковете

Едно от вероятните провокации пред присъединението на България към Европейски Съюз от 2024 година е високата инфлация в страната, която се чака да е близо 10% през 2023 година и да докара до отлив на търсене от страна на други страни, които са съществени търговски сътрудници на страната в Европейски Съюз. Очаква се също по този начин потреблението да отслабне и инфлацията да се отрази и на заплатите.

От организацията считат също, че растежът на Брутния вътрешен артикул (БВП) ще отслабне доста през идващите месеци. Друга спънка е нестабилната вътрешнополитическа обстановка и неналичието на постоянен кабинет.

Ползите от приемането на еврото

Успешното присъединение на България към еврозоната съгласно организацията ще отстрани остатъчния валутен риск по отношение на еврото в стопанската система, ще усъвършенства достъпа на страната до европейските финансови пазари и ще разреши на локалните търговски банки директен достъп до ресурсите на Европейската централна банка.

" Стандард енд пауърс " би повишила кредитния рейтинг при присъединението на страната към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на външната позиция на България. От организацията означават, че биха намалили рейтинга, в случай че икономическите вероятности на България се влошат доста по отношение на сегашните им упования.

Въпреки политическата неустойчивост, от рейтинговата организация споделят, че управляващите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 година, като рисковете към този период са свързани основно с осъществяването на съответните критерии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР