България постави условие за смяната на името на Република Македония

...
България постави условие за смяната на името на Република Македония
Коментари Харесай

България с условие за името на Македония - да не води до териториални претенции към нас


България сложи изискване за промяната на името на Република Македония - да не води до териториални искания към нас. Официалната българска позиция е, че разновидността Северна Македония е доста по-добър от Илинденска Македония.

Българската страна е била осведомена авансово за името "Северна Македония " и от Скопие, и от Атина, страната ни обаче не взе участие в договарянията. Утре македонският президент Георге Иванов идва на публично посещаване в София.

Въпросът с името в действителност не е завършил, даже и договорът да бъде подписан, не може да се планува по какъв начин ще преминат ратификациите в двата Народното събрание и по какъв начин ще приключи референдумът в Македония на есен.
Генералният секретар на Организация на обединените нации приветства съглашението за името на Македония Според Държавния департамент на Съединени американски щати то ще способства за укрепването на районната сигурност
„ България признала името Македония, което е географско, няма по какъв начин да има искания, тъй като е в три страни и е доста по-добро от Илинденска. Каквото и да подпишат не би трябвало да води до териториални исторически културни и езикови претенции”, безапелационен е външният ни министър Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева: Вотът на съмнение на Българска социалистическа партия няма да е сполучлив, обединението е постоянна По думите ѝ от левицата желаят избор на съмнение във всеки един миг за да се отклони вниманието от триумфите на България по време на европредседателството
Боби Бобев, историк и посланик, разяснява, че на Север от Егейска Македония се намират и Вардарска и Пиринска Македония и не има вяра това да сътвори затруднения в междудържавен проект.

Според политическите партии като АБВ да вземем за пример, името "Северна Македония " евентуално снема териториалните искания към Гърция, само че дава съображение за такива към България./btv
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР