България получи одобрение по първото плащане по Националния план за

...
България получи одобрение по първото плащане по Националния план за
Коментари Харесай

Извънредно от кабинета! Какво ни прати Брюксел

България получи утвърждение по първото заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. То е в размер на към 2,7 милиарда лева безплатни средства. Това заяви на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов. 

“Изключително горделив и удовлетворен съм да заявя пред вас, че както обещаме, първото плашане по Националния проект за възобновяване и резистентност получи утвърждение от Европейска комисия в границите на служебния кабинет. Преди броени минути Европейска комисия осведоми, че е финализирала и дава утвърждението си за позитивната предварителна оценка на първото заплащане по Плана ”, съобщи Пеканов, написа nova.bg.
-->
“Рекордно бързо беше придвижена нашата положителна оценка от страна на Европейска комисия. Това е основна крачка за България в границите на Плана. Така можем да спрем със спекулациите, че няма да получим пари от ПВУ, че сме се забавили или че не се оправяме добре ”, добави той.

Според Пеканов обаче триумфите не би трябвало да ни карат да се самозабравяме, а да ги използваме за мотивация. „ Работата по ПВУ би трябвало да се форсира и да се стимулира от този триумф “, акцентира той и добави, че заплащането по ПВУ се основава на резултати и България се оправи с първата стъпка, като през днешния ден получаваме уверение, че това се е случило.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства посочи, че с днешното утвърждение получаваме към 23% от целия проект. Предстои съгласуването на това решение от Икономическия и Финансов комитет, където всички страни членки би трябвало да одобрят това първо заплащане. “Там не чакаме никакви проблеми, защото не е имало подобен казус все още ”, съобщи вицепремиерът.

Очаква се парите да бъдат преведени по сметката на Национален фонд в идващите 3 седмици.  “Тези средства ще се употребяват за инвестиционите планове по Плана - Министерство на регионалното развитие, Министерство на превоза и МОН ”, уточни Пеканов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР