България получава най-висока оценка за макроикономическата си стабилност, здравето на

...
България получава най-висока оценка за макроикономическата си стабилност, здравето на
Коментари Харесай

САЩ е най-конкурентната икономика за пръв път от 10 години

България получава най-висока оценка за макроикономическата си непоклатимост, здравето на жителите, инфраструктурата и въвеждането на осведомителни технологии.

© Анелия Николова Още по тематиката
Конкурентоспособността на България леко се усъвършенства

Корупцията и неефективната държавна администрация са измежду главните провокации за правенето на бизнес в страната съгласно отчета на Световния стопански конгрес
27 сеп 2017
България остава предпоследна по нововъведения в Европейски Съюз

Страната има по-добри резултати при поръчките за търговски марки, само че финансирането става по-голям проблем
21 юни 2017 България е измежду 60-те най-конкурентоспособни и новаторски стопански системи в света, демонстрира изследване на Световния стопански конгрес. Страната заема 51-о място (както и предходната година), като след нас са три страни от Европейски Съюз - Румъния, Гърция и Хърватия. За първи път от 10 години водач в класацията е Съединени американски щати.

Световният стопански конгрес е анализирал конкурентоспособността на 140 стопански системи по 98 знака и 12 съществени раздела, измежду които главните са институции, инфраструктура, макроикономическа непоклатимост и мощности за нововъведения. " При всички тези фактори, взети дружно, Съединени американски щати регистрират най-хубави резултати с 85.6 пункта от вероятни 100, изпреварвайки Сингапур и Германия ", показват от организацията.

През тази година тя е употребила " изцяло нова методология, с цел да може да регистрира добре динамичността на международната стопанска система във времената на четвъртата промишлена гражданска война ", оповестява AFP.

Оценките за България

България се подрежда на 51-о място с 63.6 пункта, което е малко под междинните стойности за Европа и Северна Америка и малко над междинните за света. Миналата година страната ни е била на същото място, само че при по-малко обсъждани страни – 135.

България получава най-висока оценка за макроикономическата си непоклатимост, здравето на жителите, инфраструктурата и въвеждането на осведомителни технологии. В съпоставяне с другите страни страната заема най-висока позиция във връзка с пазара на труда (50 място), а най-ниско – за финансовата система (71 място).

Смяна на върха

Съединени американски щати е най-конкурентната стопанска система в света, като измества от лидерската позиция Швейцария. Съединени американски щати са " новаторски център ", декларира Саадия Захиди, член на изпълнителния комитет на Световния стопански конгрес. " Те имат положителни достижение на пазара на труда, те се оправят добре, като се има поради мащабът на пазара им, и прекомерно добре, когато става дума за институциите им ", добавя тя.

В отчета обаче се отбелязва " намаляване на обществената основа и утежняване на обществената сигурност ". Съединени американски щати се класират на 65-о място поради 5 пъти по-високо ниво на самоубийствата от междинното за развитите стопански системи.

Швейцария, която девет следващи години беше първа, в този момент е на четвърта позиция. Трета е Германия, а Холандия, Англия, Швеция и Дания са другите европейски страни в топ 10. От Азия на първо време е Япония – пета, и Хонконг – седми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР