България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията

...
България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията
Коментари Харесай

България и още три страни от ЕС настояват за предоговаряне на дозите ковид ваксини от Пфайзер

България, Полша, Литва и Унгария упорстват за предоговаряне на изискванията за доставки на имунизациите срещу коронавирус на " Пфайзер ". Това се показва в общо изказване на здравните министри на страните, показано на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев изясни, че България няма потребност от ваксини, тъй като към този момент е бракувала 2 милиона дози . Предстои да бракува още толкоз, както и до юни да получи нови 7 милиона дози. Той уточни, че се планува разсрочване на доставките за идващите 4 години, само че понижените количества би трябвало да бъдат платени авансово. Става въпрос за милиони евро, което за България е безусловно недопустимо, съобщи той.

Становището на страната ни е, че количествата би трябвало да се заплащат след приемане на доставката . Нямаме потребност от никакви количества, добави Меджедиев и означи, че със средствата, планувани за тези доставки, България би могла да построи детска болница. По неговите думи може да се чакат нови договаряния в идващите месеци.

Министърът сподели, че пет страни са взели участие в определянето на количествата на нужните ваксини съгласно броя на популацията на страните от Европейски Съюз. Никой не е изискал нашето мнение какъв брой дози са ни нужни. Българското искане е дозите да не се пресмятат по броя на популацията, а съгласно действителните потребности, според от това дали има нова вълна на коронавирус и потребност от имунизация. Резултат от имунизациите имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим опцията на нашата страна, в случай че се наложи, да може да вземе ваксини, само че сигурно не в такива големи количества, които в този момент би трябвало да унищожаваме, разясни Меджидиев.

Отправен е апел Европейската комисия и производителят да приготвят решения, които да дадат действителен отговор на националните здравни потребности.  Здравните министри на 4-те страни призовавават Европейска комисия, когато работи от наше име, да контракти нова, по-справедлива договорка в публичен интерес , се показва в изказването.

Те показват дълбока угриженост от направените оферти за ново допълнение към съглашението за доставки на имунизацията от посочения производител. Според тях тези оферти не съставляват заслужено решение на проблемите с остатъка от ваксини и не дават отговор на потребностите на здравните системи на жителите, както и на финансовите ползи на страните в Европейски Съюз.

Според министрите, Европейска комисия би трябвало да потърси благоприятни условия за по-нататъшни договаряния, изключително за заплащанията за неполучени доставки, за понижаване на броя на контрактуваните дози или сама да поеме самодейността и да купи остатъците, с цел да ги подари на нуждаещи се райони.

Това постанова доста понижаване на броя на дозите въз основа на количествата, нужни на страните . Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават потребностите на страните, се добавя в изказването. 

Като регистрират това, че някои страни желаят да получат всички контрактувани дози, министрите означават, че опълчването им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР