България поема по стратегическия път към по-зелено бъдеще на страната

...
България поема по стратегическия път към по-зелено бъдеще на страната
Коментари Харесай

България ще инвестира активно в кръгова икономика

България поема по стратегическия път към по-зелено бъдеще на страната с внедряването на кръговата стопанска система като водоравен приоритет при актуализацията на Иновативната тактика за умна специализация. Проектът ще бъде създаден взаимно с ЕИТ Клаймат-КИК, най-голямото публично-частно партньорство за климатични промени в Европа, част от Европейския институт за нововъведения и технологии (ЕИТ), което е звено на Европейски Съюз.

Регионалният сътрудник на ЕИТ Клаймат-КИК в нашата страна е Клийнтех България, който подкрепя и спомага на редица организации от обществения и частния бранш в използването на съответни ограничения и тактики в областта на кръговата и нисковъглеродната стопанска система.

Какво е кръгова стопанска система?

Това е модел, ориентиран към удължение на виталния цикъл на продуктите. На процедура това значи допустимо най-дълго шерване, заемане, наново потребление, корекция и преработване на съществуващи материали и артикули. Когато един артикул доближи края на живота си, материалите, от които той е формиран, не престават да се употребяват по различен метод. Това се прави още веднъж и още веднъж и по този начин се понижава до най-малко изхвърлянето на боклуци.

Клийнтех България оферират внедряването на този модел на Министерството на стопанската система през 2019 година Със заповед на министъра, в границите на плана е образувана междуведомствена работна група от специалисти от разнообразни отдели, имащи отношение към кръговата стопанска система. Проведени са две съвещания, на които са разисквани актуализация на ИСИС 2021-2027 и включването на кръговата стопанска система като стратегически приоритет, ограничения и насоки за актуализацията на Националната тактика за МСП 2021-2027 с фокус върху околната среда, където да бъдат заложени съответни оферти за разрастване на капацитета на кръговата стопанска система.

През 2020г. планът препоръчан от Клийнтех България се разраства, а в границите на настоящата година са планувани 3 фокус групи със заинтригуваните страни за валидиране на техните потребности и предстоящо развиване в посока кръгова стопанска система. Те ще се извършат до края на годината, като включват компании от рециклиращата промишленост, представители на клъстери, представители на започващи компании и старт-ъп екосистемата.

Внедряването на кръговата стопанска система в България е нужда, която ще усъвършенства процесите за преработване в страната и ще удължи живота на доста материали и първични материали. Полза от това има всяка страна, която употребява този модел, тъй като е един от главните фактори за битка с климатичните промени в света и замърсяването, което в нашата страна е много високо. Компании от разнообразни звена на стопанската система ще могат да се възползват, а доста от тях имат късмет да са мотори на този преход, най-много рециклиращите предприятия като главен сегмент от МСП. По този метод ще се проучат и настройките за основаване на „ индустриални симбиози “.

Проектът възнамерява с изключение на провеждането на изследвания и фокус групи, и още 2 срещи с междуведомствената група за кръгова стопанска система в границите на 2020г. Предвижда се и подписването на Меморандум за съдействие сред Министерството на стопанската система, Клийнтех България и ЕИТ Клаймат-КИК. С тези стратегически стъпки България декларира своята позиция като виновна страна, която ще внедри работещи модели на кръговата стопанска система и ще подкрепи международната битка с климатичните промени и замърсяването.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР