България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно седем проекта

...
България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно седем проекта
Коментари Харесай

Северна Македония получи близо 600 хил. лева безвъзмездна помощ от България

България подкрепя Република Северна Македония като финансира безплатно седем плана на стойност 579 789 лв. по линия на формалната помощ за развиване и филантропична помощ посредством бюджета на Министерство на външните работи. Това оповестиха от пресцентъра на външното ведомство.

Споразуменията по първите четири плана на обща стойност 415 480 лв. бяха подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 година Проектите засягат региона на опазването на здравето, развиването на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония.

Споразумения бяха подписани със Сдружение за лекуване на деца „ В моя свят “ от Скопие за осъществяването на два плана: „ Реконструкция и съоръжение на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушавания в аутистичния набор в Република Северна Македония “ на стойност 234 700 лв. и „ Провеждане на лекуване и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от обществено слаби фамилии 2021 година “ на стойност 73 340 лева

Другите два плана, които целят да подкрепят развиването на гражданското общество и младежта, са „ Подкрепа за интернационален продан на Неправителствени организации “ на стойност 47 583 лева и „ Създаване на Център за развиване на детско и младежко творчество „ Творителница “ на стойност 59 857 лева Тези планове ще бъдат изпълнени надлежно от Сдружение „ Център за модерни проучвания Охрид “ и Сдружение на жители - академия за новаторско обучение, кариера, проучване на български език, просвета, обичаи и други интелектуални услуги „ Здравей ". Предстои подписването на още три съглашения.

Подписаните съглашения за планове са в границите на признатото по-рано този месец от Министерския съвет решение за разпределяне на общо 2 560 812 лв. безплатна помощ за финансиране на планове в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развиване на страните сътрудници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР