България подкрепя санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна, но

...
България подкрепя санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна, но
Коментари Харесай

„Твърде сме зависими“: България може да иска изключение от забрана за внос на газ и петрол от Русия

България поддържа глобите против Русия поради нашествието в Украйна, само че е допустимо да търси изключение от възбраната за вноса на съветски природен газ и нефт, в случай че се стигне до подобен ход. Това сподели в изявление за „ Ройтерс “ министър председателят Кирил Петков.

Страната ни е мощно подвластна от доставките на съветската Газпром, до момента в който единствената ни петролна рафинерия, която е благосъстоятелност на съветската Лукойл, обезпечава над 60% от употребяваното гориво в България.

Съединени американски щати са подготвени да подхващат възбрана за импорт на съветски нефт в Щатите без присъединяване на Европа, оповестиха пред „ Ройтерс “ двама души, осведомени с въпроса.

Колеблива е позицията и на Германия, която е най-големият покупател на съветски недопечен нефт и отхвърли проектите за възбрана на вноса на газ и нефт – позиция, която Петков поддържа.

„ България би подкрепила всевъзможни ограничения, тъй като ние в действителност сме срещу войната, само че за петрол и газ може би ще желаеме изключение… Нямаме настоящи други възможности сега, ни сме прекомерно подвластни “, разяснява министър председателят. Той добави, че страната изцяло поддържа украинците.

България работи за диверсификация на доставките на природен газ и води договаряния за импорт на по-големи количества от Азербайджан, до момента в който изследва разновидности за полутечен природен газ, доставян през гръцките пристанища, сподели той. Освен това страната обмисля по какъв начин да действа с нуклеарното съоръжение, доставено за нуклеарния план от 2000 мегавата в Белене. Държавата към този момент е платила на Русия за оборудването.

Правителството обмисля дали да го употребява като част от хибриден реактор, който може да употребява гориво от Съединени американски щати или Западна Европа, или да продаде оборудването на друга страна и да стартира отначало с нова технология, която не идва от Русия.

Обмисля се и закупуване на 1,5 млн. тона пшеница, с цел да си обезпечи България питателните доставки до реколтата идната година и да се избегнат рисковете, които могат да зародят при възможни повреди в атомни електроцентрали в Украйна.

Засега страната не възнамерява да не разрешава износа на пшеница. По думите на Петков ще бъдат увеличени запасите от царевица и слънчоглед.

През февруари в изявление за „ Би Би Си “ министър председателят разгласи, че при възможни наказания от страна на Русия в региона на енергетиката е допустимо България да ограничи износа си на ток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР