България подкрепя инициативата rescEU на ЕК за действия при природни

...
България подкрепя инициативата rescEU на ЕК за действия при природни
Коментари Харесай

България подкрепя инициативата rescEU на ЕК за действия при природни бедствия

България поддържа самодейността rescEU на Европейска комисия за дейности при естествени бедствия. Страната ни ще работи по тематиката по време на Българското председателство в работни групи и на по-високо равнище. Това сподели пред публицисти в Министерския съвет вътрешният министър Валентин Радев. Той участва на среща на премиера Бойко Борисов с Христос Стилианидис - европейски комисар по въпросите на филантропичната помощ и ръководството при рецесии.
 
На срещата, направена по самодейност на комисар Стилианидис, са били разисквани целите в областта на филантропичната помощ и реакцията при рецесии, като акцент е бил подложен върху самодейността rescEU - предлагането на Европейската комисия за нова европейска система за справяне с естествените бедствия, което ще добави и укрепи Механизма за гражданска отбрана на Съюза.

 Борисов Христос Стилианидис Пресцентър, Министерски съвет

Комисарят има вярата, че България ще поддържа тази самодейност, която да създадем по този начин, че европейските жители да бъдат по-добре предпазени от бедствия и повреди, сподели Радев. Комисар Стилианидис желае този развой да завърши до края на 2018 година, добави министърът.
 
Еврокомисарят Христос Стилианидис благодари на премиера Бойко Борисов, на българското държавно управление и на българските медии за поддръжката за самодейността rescEU. Днес имахме доста градивна среща по тематиката, акцентира той. Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение, добави той. Съгласен съм с позицията на Борисов, че естествените бедствия през последните години потвърдиха, че в този момент съществуващата система за реакции в Европа към този момент не отговоря на потребностите, сподели Христос Стилианидис. Трябва да засилим потенциала в цяла Европа за реакции при трусове, медицински бедствия, както и такива от химическо естество и други, добави Стилианидис. Тази самодейност не заменя, а единствено ще надгради националните системи за дейности при рецесии, с цел да може да са реагира бързо и дейно посредством избавителни интервенции, добави той.

 
 Борисов Христос Стилианидис Пресцентър, Министерски съвет
България към този момент играе основна роля във връзка с механизма за гражданска отбрана в Европа, сподели Христос Стилианидис. Това важи за всички области на зародили бедствия, било то горски пожари или наводнения, добави той. България постоянно е била на първа линия при даването на помощ за Гърция, Турция или Черна гора. Използвам случая да благодаря на българския народ за това, сподели още той. Това е доказателство на процедура за действителната взаимност, която съществува в Европейски Съюз, когато би трябвало, сподели комисарят. България играе в този момент основна роля за допустимо най-бързото развиване на това предложение за политика, уточни Стилианидис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР