България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът

...
България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът
Коментари Харесай

Тагарев: България се подготвя да изпрати военна помощ на Украйна

България приготвя нова пратка военна помощ на Украйна, заяви министърът на защитата Тодор Тагарев в Студио България на Свободна Европа. Помощта ще бъде в осъществяване на решението, взето от предходния парламент в края на предходната година.


„ Там има сложена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ съгласно декларираните потребности и нашите благоприятни условия “, сподели Тагарев. „ Ние работим в осъществяване на тази точка от решението на Народното събрание и доста скоро ще обявим изпращането на идващ пакет от военна помощ на Украйна. “

Предишното Народно заседание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното държавно управление изпрати такава помощ в осъществяване на решението на Народното събрание. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и муниции на Киев и предложи на назначения от него кабинет да не позволява това в бъдеще.

Новото държавно управление с министър председател Николай Денков обаче има друга позиция.

„ Ние разбираме и споделяме тази нужда да оказваме помощ на Украйна с това, което е по опциите ни. Бях представен към този момент с тези свои думи – до тогава, до момента в който е нужна тази помощ на Украйна “, сподели Тодор Тагарев пред Свободна Европа.

По думите на новия министър на защитата новата помощ, която следва да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и муниции, които към този момент са налични в българските хранилища и няма занапред да се купуват.

„ Ние приказваме за въоръжение и муниции, които са налични. На доста от които ресурсът е изминал към този момент или са в края на ресурса си, които по този начин или другояче би трябвало да бъдат подменяни “, сподели Тагарев. „ В някои случаи даже за някои системи, които не са изцяло функционални. Те [украинците] и такива са подготвени да вземат. “

Той не посочи размера на подготвяната нова военна помощ само че уточни, че пратката е съизмерима с тази, предоставена незабавно след решението на Народното събрание от декември.

Съдържанието на предходната пратка не беше обществено оповестено. Няма обществени данни и за нейната стойност, само че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев беше споделил, че тя е „ към 20 млн. лева “.

Преди дни в изявление за основаното в Брюксел издание Политико Тагарев сподели, че България ще се включи в общата самодейност на Европейския съюз за поръчка на снаряди за Украйна. Досега служебното държавно управление се противопоставяше на тази самодейност и страната не беше част от нея./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР