България плавно ще увеличава разходите си за отбрана през следващите

...
България плавно ще увеличава разходите си за отбрана през следващите
Коментари Харесай

Денков: Инвестициите в отбрана ще стигнат 2% от БВП през 2024 г.

България гладко ще усилва разноските си за защита през идващите години. В квалифицирания от държавното управление бюджет за 2023 година за това са планувани малко под 1,9% от брутния вътрешен артикул, а следващата година средствата ще доближат поставената от НАТО цел от 2%. Очаква се през 2025 година те да я надвишават. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел. 

Българският министър председател очерта два метода, по които страната ни може да бъде предпазена в сегашните сложни времена. На първо място това са ограниченията за възстановяване на отбранителните ни качества посредством подготовка на персоналния състав, създаване на инфраструктурата и рационализация на въоръжението. В същото време е значимо България да бъде изцяло интегрирана в структурите на НАТО и да извършва всички свои отговорности като член на Алианса. По този метод тя ще може да разчита на поддръжката на своите съдружници.

„ Полагаме старания, с цел да наваксаме някои забавяния във връзка с построяването на нашия потенциал и разчитаме на поддръжка “, обърна се акад. Денков към Йенс Столтенберг.

По думите му през миналата година източният фланг на НАТО става все по-голям и посредством взаимна работа той може да стане по-силен. 

България е на първа линия пред големите провокации, с които се сблъскваме, и има значима роля за нашия групов отговор, означи от своя страна генералният секретар на НАТО. Столтенберг посочи, че още през цялото време на експанзията на Русия против Украйна страната ни взе участие интензивно във възпирането и в отбраната на НАТО в региона на Черно море. Столтенберг уточни основната роля на българските бойци за запазването на мира в Западните Балкани и съответно в Косово, както и приноса им за задачата в Ирак.

„ НАТО ще продължи да поддържа и пази България “, увери генералният секретар. Засилването на възпирането и отбраната ще бъде основна тематика на срещата на страните-членки на НАТО през юли във Вилнюс, в която ще взе участие министър председателят акад. Николай Денков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР