България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на

...
България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на
Коментари Харесай

Честит 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската писменост, култура и просвета.

На този ден се чества паметта на равноапостолите, които основават глаголицата като първа книжовност на старославянския език, и на техните възпитаници, които в края на 9 век са поканени в Преслав от цар Борис-Михаил и създават кирилицата. 

Денят на св. св. Кирил и Методий се празнува публично през 1851 година в Пловдив по концепция на учителя в епархийското учебно заведение в града Найден Геров. Паметта за приноса на братята и учениците става основна детайл от българската национална еднаквост и отстояване на самостоятелност - както църковна, по този начин и държавна. 

През 2022 година се честват и 130 години от основаването на " Химна на св. св. Кирил и Методий " ( " Върви, народе възродени " ) от Стоян Миайловски - песента, която се трансформира в знак на българското учебно заведение. 

На 24 май в София ще бъде проведена гала, на която химнът за първи път ще прозвучи в целокупност, изпят от събирателен училищен хор от столичните учебни заведения. 

Достъпът до паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като уредниците приканват всички присъстващи да се включат в осъществяването на химна. 

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции, показват от Столична община. Променени са някои стихове, отстранено е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са изцяло изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната  през 90-те години на XX век текстът на химна е възобновен изцяло в оригинал. На ученическите празници не престават да се извършват единствено първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението. 

В празничната стратегия ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „ Аз съм българче “, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно главно учебно заведение „ Питагор “.

Официално слово ще произнесе поетът Иван Ланджев.

Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски обред по поднасяне на венци. Общоградско шествие ще стартира от площад „ Независимост “ в 10:30 часа и ще приключи пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. стартира церемонията.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ ще се организира празничен концерт – театър, проведен от Регионално ръководство на образованието – София-град, в който 500 възпитаници от столичните учебни заведения ще показват на огромна сцена български национални песни и танци.

Софийската градска художствена изложба и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей „ Врана “ и Зоологическа градина – София ще работят с вход свободен за всички гости.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР