България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия

...
България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия
Коментари Харесай

Центърът на тържествата по случай Съединението ще е в Пловдив

България отбелязва през днешния ден 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив. Празникът ще стартира в катедралния храм „ Света Богородица “, където митрополит Николай ще отслужи молебен. 

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция  членове на Комитет „ Родолюбие “ ще пресъздадат пред военния клуб  част от историческите събития – завземането на конака и  арестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безвъзмездни визити ще е непрекъснатата музейна експозиция, отдадена на  Съединението, „ където всеки може да усети духа на това време “, споделя шефът на Историческия музей Стефан Шивачев. 

" Основният урок на Съединението е, че всички българи, като се стартира от революционерите, цялото пловдивско общество, министър-председателят Петко Каравелов, ръководителят на Народното събрание Стефан Стамболов, българският княз Александър I, цялата българска войска, застават като един след оповестяването на Съединението в отбрана на Съединението. "

В музея вечерта публично ще бъде открита и изложбата „ Пловдив в културната история на България “. Кулминацията на празника ще е тържествената заря инспекция пред паметника на площад „ Съединение ”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава директно от 20:30 часа. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР