България Опасни стоки заливат пазара, за какво да внимаваме най-много

...
България Опасни стоки заливат пазара, за какво да внимаваме най-много
Коментари Харесай

Опасни стоки заливат пазара, за какво да внимаваме най-много

България Опасни артикули заливат пазара, защо да внимаваме най-вече Детските облекла и спомагателните електроуреди се оказват измежду най-опасните продукти на българския пазар 19 юли 2020, 09:45  Жълт код за рисково време в половин България, по кое време ще спрат преваляванията
Жълт код за рисково време в половин България, по кое време ще спрат преваляванията
 Десети ден на антиправителствени митинги
Десети ден на антиправителствени митинги
 Първата фитнес зала за деца с увреждания у нас отвори порти в Русе
Първата фитнес зала за деца с увреждания у нас отвори порти в Русе
 Има ли напор към Гърция в първия уикенд с проби
Има ли напор към Гърция в първия уикенд с проби
 Стойчев и Колев за вероятни оставки и митингите
Стойчев и Колев за вероятни оставки и митингите
 Георгиев: Няма заплаха България да не получи финансова помощ от Европейски Съюз
Георгиев: Няма заплаха България да не получи финансова помощ от Европейски Съюз
 Днес се навършват 183 години от рождението на Левски
Днес се навършват 183 години от рождението на Левски
 Уикендът стартира с рисково време
Уикендът стартира с рисково време

вропейският пазар от ден на ден бива заливан от рискови нехранителни артикули. Това сочи отчет на Европейската комисия, нареждащ страната ни на 12-то място.

Причината не е в по-големия брой артикули, които не отговорят на разпоредбите за сигурност, а в това, че от ден на ден хора подават сигнали за такива.

Опасни субстанции в играчките "желе "

В нежелания топ 3 на най-опасните продукти у нас са детските облекла, стоките за развъждане и възпитаване на деца и спомагателните електроуреди.

Отскоро на годинка, обичаната част на Ивон и Адриана от всяка тяхна нова играчка, е нейната опаковка. Текстилните, плюшените и дървените играчки пък са обичани на тяхната майка и по тази причина най-често им купува такива. Пред NOVA тя споделя, че не се преценява изключително с това какво е уместно за възрастта им, а разчита най-вече на своята преценка.

Amazon препоръчвал съставки за бомби в онлайн магазина си

Винаги оглеждам да няма дребни елементи, които детето може да погълне. Понякога, колкото и необичайно да звучи, има пластмасови играчки, които миришат много изключително. Отделно се преценявам с това дали могат да се разглобят елементарно. Текстилните играчки, които закупувам, също виждам да не ми наподобява доста от изкуствена материя - да няма пухчета, косми ", изясни майката на децата Стефани Младенова

Какво се крие зад нервността с по-ниското качество на храните за Източна Европа

Дали играчките на пазара дават отговор на нормите за сигурност, наблюдават от Агенцията за метрологичен и механически контрол. Правят инспекции по няколко пъти в годината, като 30% от инспекциите, са по сигнали и тъжби.

"От тези 2 195 тествани продукта през 2018 година, несъответстващите са към 22%. През 2019 година са тествани 2 017 продукта. Несъответстващите артикули са били 27%. Пред 2020 година, единствено през полугодието, са тествани 362 или това съставлява 12% ", изясни Мирослав Йотов от Държавна организация за метрологичен и механически контрол.

Освен играчките и стоките за развъждане на деца, детските облекла и спомагателните електроуреди са най-опасните продукти на българския пазар. Това демонстрира отчет, който Еврокомисията изготвя всяка години във връзка с нехратителните артикули. През последната година страната ни се наредила на 12 място, от 30 страни, по брой на уведомленията за такива артикули и на 4 по брой на реакциите след получени уведомления.

"Когато се обменят данни по тази система, доста по-голяма е вероятността тези артикули, които са установени като рискови на даден пазар, в дадена държава-членка, да не доближат въобще до потребителите в останалата част от пазара. Те могат да бъдат арестувани още на митница, на граница и да не се доближава до рисковете при разпространяването им ", изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Официално: Вижте разликите в идентични храни, продавани у нас и в Западна Европа

През последните години потребителите стават все по-бдителни и изискващи, изяснява ръководителят на КЗП. Като България е една от най-активните страни членки, тъй като от ден на ден хора знаят и търсят правата си.

Наличието на название и адрес на производител и вносител - в случай че продукта е създаден в трета страна, също са безусловно наложителни, изясняват от Надзорната организация. А в случай че инструкциите не са върху продукта, то би трябвало да ги има най-малко върху опаковката.

Въпреки, че постоянно чете надписите, майката на Ивон и Адриана признава, че това не им е икономисало и някои произшествия.

"Имала съм много такива обстановки. Бях купила един кубчета, на които пишеше, че са 0+ месеца, вътре с вата или нещо такова, те са кубчета за игра. Само че ръбовете им бяха доста остри, като хартия. И един ден вечерта поглеждам бебето и цялото е в драскотини, все едно от котка. Оказа се, че е от играчката, тъй като тя се е нарязала ", споделя Стефани.

Ако макар вниманието ви, до детето ви въпреки всичко е стигнала играчка, която не отговоря на изискванията за сигурност, или забележите такава на щанда в магазина, сигнал може да подадете в Надзорната организация, на телефон 0700 111 88.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: артикули заплаха пазар.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  196 нови случая на COVID-19 в България за последното денонощие 196 нови случая на COVID-19 в България за последното денонощие  Лекар: Проблемът с ковид през есента ще е по какъв начин да го отличим от грипа Лекар: Проблемът с ковид през есента ще е по какъв начин да го отличим от грипа  Весела Лечева: Страхувам се от Васил Божков Весела Лечева: Страхувам се от Васил Божков  Опасни артикули заливат пазара, защо да внимаваме най-вече Опасни артикули заливат пазара, защо да внимаваме най-вече  1 По остарялата или по новата формула да се пенсионираме  1 По какъв брой се продават първокласни къщи в София  1 Двойно повече хора си купиха стаж за песия --> Пaрите ни  По остарялата или по новата формула да се пенсионираме По остарялата или по новата формула да се пенсионираме  По какъв брой се продават първокласни къщи в София По какъв брой се продават първокласни къщи в София  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Китай и Иран сплотяват старания против Съединени американски щати Китай и Иран сплотяват старания против Съединени американски щати  <br> Юлиан Вергов желае да ни каже нещо значимо <br>
Юлиан Вергов желае да ни каже нещо значимо
 <br> Covid Organics - чудодейно лекарство или машинация? <br>
Covid Organics - чудодейно лекарство или машинация?
 Второ новолуние в Рак: втори късмет за прочувствения свят Второ новолуние в Рак: втори късмет за прочувствения свят Виц на деня - Мишо, след сватбата май отслабна и се втали, момчето ми... Тя, какво, не те ли храни?! - Мамо, апелирам ти се, какво приказваш? Тя,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  НАСА промени зодиака - вижте коя зодия сте НАСА промени зодиака - вижте коя зодия сте Ако сте от хората, които имат вяра в звездите и тяхната съдбовна класификация, то актуалната информация ще ви се стори много забавна  Microsoft Какво би трябвало да знаем за Project Moca на Microsoft Това ще е нова функционалност в Outlook Online, като скоро ще се прекръсти на Outlook Spaces  Автобус с туристи се прекатурна в Канада, жертви и ранени Автобус с туристи се прекатурна в Канада, жертви и ранени В транспортното средство e имало 27 пасажери  Румен Радев: Срещу тиранията и неправдата би трябвало да се борим с всички сили Румен Радев: Срещу тиранията и неправдата би трябвало да се борим с всички сили Президентът бе почетен посетител на единствения град в България, носещ името на Апостола - Левски  Борисов пред Европейски Съюз: Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемиятa Борисов пред Европейски Съюз: Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемиятa Премиерът прикани за безплатна помощ за обществено слабите и хората, останали без работа поради коронанируса  Деница Сачева: Младите останаха на назад във времето в ограниченията против COVID-19 Деница Сачева: Младите останаха на назад във времето в ограниченията против COVID-19 Според обществения ни министър точно това ги е провокирало да излязат на митинг  Пожар пламна на метри от къщи в Хасковско Пожар пламна на метри от къщи в Хасковско За благополучие реката спряла огъня да обхване обитаеми постройки  <p>Коронавирус: Англия стопира да оповестява броя на новите смъртни случаи</p> Защо Англия стопира да оповестява броя на новите смъртни случаи от ковид Правителството подреди да се преразгледат изчисленията на данните  Кристалина Георгиева: Все още не сме се измъкнали от ковид пандемията Кристалина Георгиева: Все още не сме се измъкнали от ковид пандемията Директорът на МВФ взе присъединяване във конгрес на Г-20 за възобновяване на международната стопанска система  Кой измести Кайли Дженър по доходи от Instagram Кой измести Кайли Дженър по доходи от Instagram За поредна година маркетинговата компания Hopper HQ направи ранглиста за най-богатите звезди в обществената мрежа  Най-големите донори в битката с COVID-19 Най-големите донори в битката с COVID-19 Във време на тестване хората отварят сърцата, душите и портфейлите си, с цел да оказват помощ в борбата с ковид  Телевизионна водеща загуби предния си зъб Телевизионна водеща загуби предния си зъб " онлайн " е ефир Тя предполагала, че случаят ще остане неусетен  Голям пожар избухна в катедрала във френския град Нант Голям пожар избухна в катедрала във френския град Нант Огнената буря е била овладяна за 2 часа  Актьори и другари си взеха последно довиждане с Васил Стойчев Актьори и другари си взеха последно довиждане с Васил Стойчев
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР