България официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на

...
България официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на
Коментари Харесай

Керемедчиев: Няма как правителството да остави президента да определя приоритети на страната ни

България публично има две кандидатури за еврокомисар на мястото на Мария Габриел - ПП-ДБ се спря на Даниел Лорер, а сътрудникът им в ръководството ГЕРБ-СДС заложи на Илиана Иванова. Това би имало не доста добър резултат върху страната ни, споделиха политологът Цветанка Андреева и някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bgonair.

" Отново учудихме Европа, като изпращаме много спорни сигнали. За мен е неточност, че има две кандидатури ", уточни Керемедчиев.

Той счита, че при две кандидатури те по-скоро би трябвало да са от едно политическо семейство. Но даже и в сегашния вид, двамата претенденти ще би трябвало да бъдат изслушани от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще дефинира единствено един от двамата да бъде показан пред Европарламента.

" Колкото по-бързо изпратим квалифициран експерт и с партийна дреха, толкоз по-бързо българският сектор на еврокомисар ще бъде разпределен ", сподели дипломатът.

Той е на мнение, че кандидатурата на Даниел Лорер е " следващото силово налагане ", каквато е била и кандидатурата на Асен Василев за министър на финансите.

" Имаме чувството, че по същия метод са и дейности на господин Лорер, той от доста време има интерес към външната политика. Видимо е, че това е силово наложена кандидатура на " Продължаваме промяната ", която доста се тормозя, че може да претърпи крах в европейските чувания ", сподели още някогашният зам.-външен министър.

Керемедчиев разяснява и разнобоя сред държавното управление и президента.

" Политиките, които водеше президентът Румен Радев, бяха радикално противоположни от това, за което българският гласоподавател даде гласа си – да продължи поддръжката за Украйна с военни средства ", разяснява гостът. По думите му е вярно министър-председателят да съставлява страната ни в НАТО.

" Няма по какъв начин постоянно държавно управление да остави президента, който има лична политика, която води, да дефинира външните цели на страната ни ", акцентира Керемедчиев.

Според него даже и при разминаванията сред партиите в ръководещата коалиция, въпреки всичко ще има едно мнение по главните цели – поддръжката за Украйна, влизането в Еврозоната и влизането в шенгенското пространство.

Принципът на конкурентоспособност ще бъде водещ в ръководещите, не толкоз съдействието. Това в стопанската система може да е главен принцип, само че в ръководството не всеки път работи ", съобщи Андреева.

Тя счита, че с излъчването на двама претенденти за еврокомисар проблемите у нас биват трансферирани на европейско равнище. Според нея ГЕРБ имат " стратегическо преимущество " с кандидатурата си.

Андреева се съгласи с изказванието, че макар разликите, ръководещите имат общи цели – една от тях е легитимиране на евроатлантическите полезности. По думите ѝ това значи позиция към агресора Русия, който " атакува цялата наша европейска цивилизация ". Андреева добави, че досега президентът Румен Радев е водил политика на изолационизъм.

" Важно е, че в главните стратегически цели те (правителството, бел. ред.) са единни, казусът е в механизмите на сработване, само че се върви напред. Вижте какъв брой бърза беше реакцията за Шенген, когато обединението проработи. В момента, в който седим нерешително като позиция, тогава ние не сме благонадежден член на това общо пространство ", добави политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР