България очаква до края на годината да бъде одобрен формулярът

...
България очаква до края на годината да бъде одобрен формулярът
Коментари Харесай

България очаква до края на годината Брюксел да одобри новото трасе на Струма

България чака до края на годината да бъде утвърден формулярът за кандидатстване за финансирането на лот 3.1 и 3.3 от автомагистрала " Струма " от Европейската комисия. Това бе обявено след провелата се през днешния ден в Брюксел среща с европейските комисари по районна политика Корина Крецу и по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и министрите на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова. На срещата е показано процедурното осъществяване на плана, осведомиха от пресцентъра на районното министерство.
" Управляващият орган на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " поема ангажимент да прегледа и съгласува апликационната форма за лот 3.2 - сектора сред Крупник и Кресна, в оптимално къси периоди и да я изпрати навреме за утвърждение от Европейска комисия ". Това е декларирал пред публицисти министър Московски след края на диалозите с двамата еврокомисари. Той прецизира, че с цел да се спазят всички периоди специалистите от Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да приготвят формуляра за кандидатстване за финансирането до края на януари 2018 година
Ивайло Московски разяснява, че изборът на вид за осъществяването на най-сложния сектор на автомагистралата дава убеденост, че няма да бъдат изгубени обезпечените средства по предпочитана ос 2 на ОПТТИ. В края на годината се чака европейските комисари Корина Крецу и Кармену Вела да посетят България, с цел да се срещнат на място с напредъка по плана за създаване на " Струма ".
Става дума за най-сложния сектор от автомагистралата - през Кресненското дефиле. За него още от 2008 година Европейска комисия е одобрила план за дълъг 15-километров тунел. България се отхвърли от този вид под натиска на българския строителен бранш, който няма потенциал да гради сходно оборудване. Сега се предлага делене на този сектор от " Струма " на две платна. В посока Гърция трасето следва еднопосочно настоящия път, а в противоположна посока платното се измества на изток, над дефилето, в зоната, където тази година вилня огромен горски пожар. Този вид се оспорва от част от еколозите. Оценката за влияние върху околната среда обаче към този момент мина публично разискване в Кресна и Симитли и се чака окончателното й утвърждение. За да не може да бъде оспорвана, Народното събрание направи законови промени, с които анулира двуинстанционното произвеждане за " значими национални обекти ", за което последва сезиране на Брюксел от екоорганизации.
Налаганият от България вид не е пълноценна автомагистрала, а две платна с планирана скорост до 80 и до 90 километра в час. Според държавното управление той е най-евтин и бърз за осъществяване. Ако цялото трасе не бъде готово до 2023 година България ще би трябвало да върне на Европейска комисия парите за цялата автомагистрала - близо 2 милиарда лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР