България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края

...
България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края
Коментари Харесай

До края на седмицата очакваме 230 000 дози ваксини срещу COVID-19

България чака 230 000 дози ваксини против COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са задоволително количества ремдесивир, здравната системата разполага и с всички нужни лекарства, дезинфектанти и О2 за лекуването на пациентите с вируса.

Това бе докладвано на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на опазването на здравето и представители на Националния действен щаб.

„ Държавата е готова за тази вълна на ковид. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, с цел да имаме войска, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички нужни медикаменти, тъй като за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието.

Премиерът опроверга подправените вести за въвеждане на изключително състояние и нови ограничавания в страната.

„ Изпълнили сме нашия ангажимент и сме обезпечили нужното финансиране за справяне с ковид до май. Следващото държавно управление и парламент ще решат по какъв начин да продължи финансирането на системата отсега нататък. Това е демокрацията “, безапелационен бе министър-председателят.

До края на седмицата се чакат над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента държавното управление отпусна финансиране от 80 милиона лв.. Премиерът акцентира, че са обезпечени и средствата за спомагателните хонорари на всички чиновници на първа линия в борбата с COVID-19.

„ Нямаме терзания по връзки на нарасналото търсене от болнични грижи на пациентите “, съобщи здравият министър Костадин Ангелов.

Той рапортува, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от миналата вълна, само че все пак система устоя, с помощта на предварителната подготовка и спомагателните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните съоръжения в лечебните заведения.

По отношение на имунизацията Ангелов регистрира, че до края на тази седмица упованията са ваксинираните доближат брой от половин милион.

Главният здравен държавен контрольор Ангел Кунчев посочи, че България е надалеч от стойностите, регистрирани в други страни като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

„ Навсякъде има растеж, множеството от страните стягат ограниченията “, посочи Кунчев.

По думите му, в случай че бъдат удържани актуалните стойности в страната ни, няма да се достигнe до изключителна вълна, която да сложи на колене здравната система.

Ново Коронавирус клиника ще бъде открита във ВМА, а в „ Пирогов “ разкриват още 36 кревати като всички те са оборудвани с О2. Това оповестиха ръководителят на Националния действен щаб и шеф на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски и шефът на „ Пирогов “ проф. Стоян Балтов.

„ Общото количество ваксини за България, което чакаме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от утвърдените досега ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир “, осведоми изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

За идващия месец имаме удостоверение на близо 250 000 дози от имунизацията на „ Пфайзер “/„ Бионтех “, 90 000 дози на „ Модерна “, 300 000 дози на „ АстраЗенека “, а след средата на април чакаме близо 40 000 дози от последната утвърдена от Европейската организация по медикаменти ваксина – „ Янсен “.

„ Зелени коридори “: Кога ще има ваксини на „ Модерна “ и „ Пфайзер “ за всеобща имунизация Семейство остана без ваксини след неточност в електронния указател за имунизация Починалата от COVID-19 родилка: За недоносеното дете се грижат неонатолози Още ваксини: Нови 31 590 дози на „ Пфайзер “ дойдоха тази заран За последното денонощие: 24% от направените проби са позитивни за COVID-19 Личните лекари у нас ще получат иРНК ваксини през април Рекорд на приетите в болница с COVID-19 през последното денонощие Богдан Кирилов: Очаквам през април персоналните лекари да получат и РНК ваксини Иван Кръстев: Коронакризата даде на държавните управления принадлежности за огромен обществен надзор Д-р Данаил Илиев: Ваксините против COVID-19 са безвредни за бременните дами
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР