България няма да затваря ски курортите си, с което се

...
България няма да затваря ски курортите си, с което се
Коментари Харесай

Ще има ли ски сезон? Банско пуска писти до дни

България няма да затваря ски курортите си, с което се причислява към опита на част от страните в Европа въпреки всичко да осъществят зимен туристически сезон. Боровец, Банско и Пампорово се приготвят да посрещнат първите скиори, а предходната седмица Министерството на туризма разгласи, че ще следи зорко за осъществяването на противоепидемичните ограничения.

Очакванията са скоро в Банско да бъдат пуснати и първите писти. Кабинковият въжен превоз работи от няколко дни, а мотивът е днешният Студентски празник и предходният снежен уикенд.

" В планината над Банско вали сняг, тъй че се надявам скоро да отворим курорта и с писти - първо избран брой писти, а по-късно всички. Кабинковият въжен превоз работи и в първите дни имаше хора, въпреки че не бяха кой знае какъв брой доста ", сподели пред Dir.bg маркетинг шефът на концесионера " Юлен " - Иван Обрейков.

Противоепидемичните ограничения са затегнати - който не съблюдава разпоредбите, няма да може да употребява услугите ни, споделя Обрейков в изявление по тематиката в предаването .

" На начална станция на лифта наложително се поставя маска - имаме чиновници, които наблюдават за спазването на тези ограничения. Който желае, поставя и ръкавици и очила, само че маската е наложителна. Предпазните средства са наложителни по време на целия престой на скиорите в кабинките, както и на седалковите лифтове ".

Миналата седмица Министерството на туризма увери, че най-големите ни ски курорти - Боровец, Банско и Пампорово, дават отговор на поставените условия вследствие на направените вложения. Дни преди този момент Германия прикани европейските зимни курорти да не работят този сезон, защото през февруари част от тях бяха огнища на ковид. Предложението на немския канцлер Ангела Меркел беше подкрепено от Франция и Италия, които упорстват за единно европейско решение по въпроса, а Австрия и Швейцария са на противоположната позиция и отварят курортите си. В момента Европа няма единна позиция, а имат ли късмет зимните курорти, които ще работят, да спасят сезона с минимални загуби - специалистите не се наемат да предвиждат.

Вирусът обаче не е по-опасен на пистата и при съблюдаване на ограниченията няма причина за безпокойствие, твърдят от сектора у нас.

" Много е релативно това от кое място потегли болестта предходната година в зимните курорти. За мен по-вероятно е това да се случи от питейните заведения след ските, тъй като на пистите няма по какъв начин да има болест - хората са с ръкавици, очила и маски на устата ", изясни още Иван Обрейков.

Целият диалог за идния ски сезон и подхванатите ограничения за сигурност - вижте в online предаването на Dir.bg - .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР